lørdag 1. februar 2014

Spenning til siste flytt for herrene, mens jentene flashet alt.

Thilo Jeldrik Schröter sørget for en perfekt spenningskurve da han vant årets første norgescup i buldring med å flashe den siste bulderen som siste deltaker. Dermed ble han den eneste som gikk to problemer, fulgt av Sindre Sæther på andreplass og Jan-Fredrik Prytz på tredjeplass. Prytz hadde en noe omdiskutert uttopping hvor han nøyde seg med en enarms armheving på topptaket og ikke tok begge hendene på topptaket, slik regelverket strengt tatt krever. Dermed tok han siste pallplass foran Kenneth Elvegård.
Kvinneklassen ble noe mer overraskende vunnet av Karolina Adamowska fra Polen som studerer i Trondheim. Hun vant foran Ragnhild Eriksrud, som også gikk to buldre, og Maria Sandbu på tredje.

Deltakelsen må være noe i nærheten av rekordstor med over 90 deltakere, selv om fem av de seks medaljevinnerne fra NM i buldring i oktober ikke var med i seniorklassen.


I juniorklassen var derimot stort sett alle de som har gjort det best i konkurranser det siste året vært med.
Den noe uberegnelige eldre junior herrer ble vunnet av Brage Birkelund Olsen fra Tromsø, som med jevne mellomrom vinner både bulder og tau. Jon Påla Hamre tok en populær sølvplass på hjemmebane  (det er faren som driver klatresenteret), og Rolf-Martin Bjørngaard fra Sunnmøre Klatreklubb og Volda tok tredje.
Martine Limstrand fra Bodø vant oppskriftsmessig foran Sunniva Eik Haave fra Oslo klatreklubb i kvinneklassen her.

Yngre junior herrer ble også som forventet Leo Ketil Bøe fra Bergen foran Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen fra Oslo klatreklubb og Raufoss.

I yngre jenter junior var det nødvendig å klare alle kvalikk-bulderne og flashe alle fire finalebulderne for å vinne. Det gjorde Bergljot Jullumstrø Hansen, mens den andre forhåndsfavoritten Lisa-Marie Kvandahl bommet på en kvalikkbulder.

Ellers virket det som et prikkfritt arrangement, særlig med tanke på alle deltakerne. Tidsplanen var det bare noen få forsinkelser på.
Bulderne virket også stort sett bra beregnet, selv om det generelt sett blir overvurdert hvor sterke herrene er og blir undervurdert hvor sterke de yngste jentene er. Det sistnevnte har skjedd flere ganger. Stort sett må man gå alle kvalikkbuldre og finalebuldre i første forsøk for å finne, slik Bergljot gjorde nå. Det har aldri vært flere av de yngste som har satset bra og de beste her ville gjort det bra i eldre junior og kanskje også kvinneklassen slik oppslutningen var på den i denne konkurransen.

For herrer senior er problemet det motsatte. Bare en bulder ble gått mer enn en gang. Det samme var også tilfellet i NM i høst, selv om verdensstjernen Magnus også var med da.

Ellers følger dette arrangementet i det som har blitt en god norsk tradisjon med prikkfri streaming av arrangementet, denne gangen av de flinke folka i Under Dusken student-TV. De har gjort en god jobb før, og klarte også denne gangen den litt krevende oppgaven veldig bra. Det gjør det lettere å skape engasjement rundt en sport som ellers ikke blir så synlig. Her har for eksempel svenske konkurransearrangører mye å lære, selv ikke i nordiske finaler klarer svenskene en slik oppgave.

Men når man gjør såpass mye prikkfritt, så kan det også bli et mål sette en tilsvarende standard på kommenteringen slik at navn, regler og konkurransehistorikk ikke blir skjemmet av mye slurv og feil, og kanskje litt færre henvisninger til festhistorier og utenomsnakk. Men til gjengjeld preget av veldig bra humør og glede, og det er tross alt også viktig.3 kommentarer:

 1. For herrer senior: En bulder ble gått mer enn en gang, men alle bulderne ble vel gått en gang..?

  Dette sier vel at nivået til de som deltok er ekstremt varierende avhengig av stilart. Deltakerne er gode og dårlige på spesifikke bulder. Dette tatt i betraktning synes det å være veldig bra skrudd med varierte problem, hvor alle buldrene fikk til en viss grad vist sin styrke og avslørt sine svakheter.

  SvarSlett
 2. Enig med piroxicam. Alle herrebulderne ble toppet en gang bortsett fra det siste som ble toppet av 2. Vanskelig å skru bedre enn det spør du meg. Det er jo ikke ruteskruernes feil at nivået er så jevnt og at deltagerne har litt ulike styrker.

  Når det gjelder yngre jenter er det ikke helt presist at en måtte gå alle kvalikbuldre for å vinne. Bergljot vant jo med 11 av 12 om jeg ikke husker feil. Men enig at finalen var litt for lett skrudd. Om enn skulle skrudd finalen etter de to beste ville den blitt vanskeligere enn eldre junior finalen som jo er litt rart. Det beste hadde vært å flytte disse opp en kategori tror jeg.

  eirik f

  SvarSlett
 3. Forstå meg rett, herrebulderne så veldig bra ut og det høres slik ut på tilbakemeldingene. Det eneste jeg stiller spørsmål ved er de yngste jentene, fordi de konsekvent undervurderes. Begljot gikk alt, og hun og Lisa flashet alt i finalen og flere andre var svært nær. Men ingenting er bedre enn en stor klasse med flinke folk som kan være med å utvikle klatringen. Før ofte vært en og en sterking.

  SvarSlett