søndag 5. juni 2016

Boreboltrute på PrekestolenPolske Marcin Tomaszewski har firt seg ned fra toppen av Prekestolen og boltet opp en taulengdes 8/8+ rute. Og han har laget en luftig dronevideo av bestigningen.

Klatreren er den samme som gikk Katharsis vinterstid i Trollveggen, en av fjorårets mest imponerende bestigninger i Europa. Han gikk også en ny rute helt i venstrekant av hovedveggen på Kjerag i fjor.

Bestigningen på Prekestolen kan vanskelig kalles noe annet enn kontroversiell i forhold til tradisjonell norsk klatreetikk med tanke på at den er laget på rapell og boltet. Det har de siste årene skapt reaksjoner, selv om hver bestigning er forskjellig.

De siste årenes store klatrekrangel i Norge var boltingen av en ny rute på Klaua i Romsdal, som endte med at boltene ble kappet lokalt av en motstander (jeg har ikke tid til å rekonstruere hele den debatten). Her er det en liten forskjellen ved at Prekestolen ikke er en etablert klippe med andre ruter, men det er litt med god grunn fordi fjellet på selve stolen er ganske kompakt og det er i strid med norsk etikk å lage ruter fra toppen og med bolter.

Robert Jasper fikk også mye motbør da han hadde med borebolter på standplass på en ny isbestigning i Gudvangen for snart ti år siden.

Det har vært mindre debatt om tilsvarende rapellboltede ruter midt i de etablerte fri- og stort sett naturlig sikrede rutene på Andersnatten, selv om det er vanskelig å forstå ut fra norsk klatretradisjon hvor man skal unngå bolter etablering av ruter fra toppen på flertaulengdersruter i fjellet. Andersnatten er kanskje i et grenseland som fjell, men er definitivt et av de mest tradisjonsrike


2 kommentarer:

 1. Å kalle denne videoen "spektakulær" vil jeg si er en fornærmelse mot alle som filmer klatring eller flyr drone..
  Å si at det er en video av bestigningen er kanskje like overdrevet som bruken av ordet spektakulært, virkeligheten er at han stort sett henger i ro å rister litt på arma, the end.
  Amatør video av en mann som henger å dingler litt nede i veggen er mer passende.

  Hva han faktisk har gjort her tror jeg skal la være å kommentere på, men jeg blir overasket hvis de boltene blir stående lenge

  SvarSlett
 2. Takk Henning. Som alltid presis. Det var vel mer omgivelsene og luftigheten jeg siktet til enn det dronefaglige, som jeg er blank på. Har endret litt.
  Geir Arne

  SvarSlett