onsdag 15. juni 2016

Massiv fordømmelse og trusler om anmeldelse av borebolter på Prekestolen

Bratte Rogalands Venner, Stavanger Turistforening og Norsk Tindeklub er svært tydelig i sin fordømmelse av boreboltruten på Prekestolen (som du selvsagt kunne lese om første gang på denne bloggen).

Nå trues det også med anmeldelse siden grunneier ikke har blitt spurt.

Bratte Rogalands Venner har vært tydelige i sin holdning i en egen erklæring på engelsk, for å også nå ut til utenlandske klatrere. De vil at bruk av borebolter skal følge norsk klatretradisjon: Ikke på fjellruter, ikke på ruter som det er mulig å sikre naturlig, ikke uten dialog med klatreklubb og ikke uten tillatelse fra grunneier. De omtaler det som et stort tap hvis forsøkene på å lage imponerende naturlige linje blir redusert til trivielle sportsruter - selv om graden kan være hard.

Norsk Tindeklub melder på facebook at de syns det er veldig bra med initiativet til BRV.

Daglig leder i Stavanger Turistforening, Preben Falck, kaller boltingen for vandalisme og mener det er like skjemmende som grafitti på den kinesiske mur (Til orientering: Jeg gikk i samme klasse som Preben på gymnaset).

Det er også snakk om en anmeldelse av boltingen, men her er det varslet mer detaljer torsdag.

BRV skriver at det er trist at dette er gjort av en så velrespektert klatrer med så imponerende bestigninger også i norske fjell, men at det også må sies til hans forsvar at Prekestolen allerede er svært tilrettelagt for turister, og at det var borebolter fra kommersielle filminnspillinger. Men det forsvarer ikke boltingen og den åpenbare bruddet på norsk klatretradisjon. Nettopp fordi Prekestolen er et så berømt landemerke så er det desto viktigere at klatremiljøet prøver å bevare det så naturlig som mulig selv om de lokale turistmyndighetene har gjort det motsatte.

BRV er også glade for at førstebestigeren Marcin Tomaszewski har erklært at han vil fjerne boltene når han kommer for å gjøre ferdig ruten, og de ber ham gjøre det så fort som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar