tirsdag 14. juni 2016

Ny frirute på Prekestolen uten borebolter

Preikestolformasjonen ble i dag besteget av klatrere for første gang! Med nyvunnet motivasjon grunnet det ferske polske anleggsarbeidet på stolen, gikk @1979jea og undertegnede i dag en ny linje opp hele Preikestolen. Vi rappellerte om lag 180 meter fra toppen, ned til en stor gresshylle der hvor ura slutter og stolformasjonen begynner. Herfra klatret vi fem taulengder til dels fantastisk rissklatring, i den store enden av skalaen, av henholdsvis grad 6-,7-,6+,7- og 7+/8- til topps. Ruta befinner seg på motsatt side av de kontroversielle polske boltene og ble selvfølgelig klatret utelukkende på egne sikringer. #norwegianstyle - Bestigningen er et resultat av to tidligere besøk, ett hvor vi renset og forsøkte å lede de to øverste taulengdene, og et cloggebesøk for to dager siden av Jon Egil hvor de resterende taulengdene til bunns ble inspisert og renset for løsgods. Det hører med til historien at en vinkelsliper ble medbragt for å "rydde" opp i faenskapet, men bladet knakk under transport så det får bli ved en annen anledning. Foto📸@mariaugustahs #brv #bratterogalandsvenner #bratterogaland #preikestolen #pulpitrock #climbing #nortind #fjelletsfagfolk #tindekluben #drømmenlever #xcsports
Et bilde publisert av Salvesen Fjellsport (@salvesenfjellsport)Jon Egil Auestad og Øyvind Salvesen gjorde i går ferdig en ny rute på vestsiden av Prekestolen. Ruta har flere taulengder på grad 7+/8- og er på fem taulengder totalt. 

Den er selvsagt klatret uten borebolter, i motsetning til den svært kontroversielle polske bestigningen av topptaulengden på motsatt side av Prekestolen. Ruten starter på en gresshylle nesten 200 meter under toppen av Prekestolen, hvor veggen og den mest markante steinformasjonen i Norge starter. Nedenfor denne hyllen er det mye oppbrutt fjell, vegetasjon og ur, så det er et naturlig sted å starte.

Fantastisk rissklatring, er Salvesens karakteristikk av ruta.
De to har jobbet på ruten tidligere, men innrømmer at den polske bestigningen inspirererte demtil å gjøre ferdig prosjektet.
Dette er utrolig nok den første flertaulengders ruta som går opp hele Prekestolen opp til selve toppen, og vi må vel innrømme at det er en liten gåte at det ikke har skjedd mer i alle disse årene.
For omlag 20 år siden gikk avdøde Rolf Bae også en rute opp fra fjorden som endte opp et lite stykke øst for selv Prekestolen på omlag grad 5, med mye bushing. Før det tror jeg også det ble topptauet eller ledet noe opp den store renna på toppen av Prekestolen fra noen lett legendariske osloklatrere, men det er omgitt av historiens mystikk.

Det er ikke tilfeldig at det er Auestad og Salvesen som går denne nå i klatremiljøet i Stavanger. Auestad var i flere år en ledende konkurranse- og ruteklatrer, og markerte seg i fjor med å være den eneste som har gått alle rutene på klippefeltet Dale - et av Norges største og beste - i Sandnes. Salvesen har gått flere harde ruter og jobber som guide.

Et bilde publisert av Bratte Rogalands Venner (@bratterogalandsvenner)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar