lørdag 20. august 2016

1000 gode grunner til at Drammen er en av de beste sportsklatrebyene

Drammen klatreklubb kan nå i august skryte av å ha over 1000 klatreruter med alle de nye laget i de siste årene. Drammensregionen, som også inkluderer Lier og Røyken og litt i Eiker-kommunene, har 33 klatrefelt og 14 buldreområder i tillegg. Det er det knapt noen andre norske byer som kan matche dette tallet.

Her er nok den beste oversikten over alle klatremulighetene i området, med smått og stort, en nettside som vedlikeholdes av DKK-sjef Anders Johansen.

Oversikten over alle rutene og feltene bekrefter bare min påstanden her i bloggen fra 2009. 

En liten gjennomgang viser at det er bare Bergen som kan matche Drammen som klatreby. Ifølge rutedatabasen til Bergen klatreklubb (ja, de har faktisk laget en slik en. Utrolig hva en universitetsby fikser), så er det 1022 ruter i Bergen og Sotra/Øygarden. Uten forkleinelse for Drammensgranitten, så er nok steinen også bedre. Og Drammen mangler de bratte linjene i Loddefjord. Men været er dritt da. Og med tanke på kjøreavstanden, så kan man fra Drammen nå en haug med flere klipper innenfor for samme avstand. Så jeg tenker vi sier even-steven mellom Drammen og Bergen.

Oslo er en bra klatreby men er ikke i nærheten av å ha like mange ruter så sant byen ikke inkluderer alle rutene i Drammensområdet og i Østfold og Vestfold som sørger for at det er 1200 ruter i den siste "Oslo"-føreren. Bratte Rogalands Venner har 900 sportsruter, men det inkluderer også felt halvannen times kjøring fra Stavanger/Sandnes. Kristiansand har mye stein, men det er nok ikke i nærheten av like mange etablerte ruter.

Trondheim har stort sett bare Hell i rimelig nærhet. Selv til Ekne går det mer enn halvannen time. Tromsø, Molde og andre byer med fin klatring i nabolaget er ikke i nærheten av å ha så mange områder.

De største områdene ligger som perler på en snor nedover Lierdalen fra Bergflødt, Damtjern utover fjorden med Gullaug til Lahell til Hyggen. Og i Drammen ligger Bera som et av de større feltene i Norge hvor klatringen starter omtrent på asfalten på parkeringsplassen.

De siste årene har det vært en heftig nyetablering av nye ruter. Spesielt Hyggen vest og mellomveggen og nye vegger tilknyttet selve Hyggen, samt Kinnartangrenna litt lengre inn fjorden. Bare de siste ukene har et titalls ruter blitt etablert, inkludert et par 9- signert utrettelige Runar Carlsen. Men de fleste er lettere. Ifjor kom det også en haug nye ruter på Gullaug, selv om de nye har vært stengt i år pga freda fugl.

Og det er ikke slutt ennå. Det virker som om Hyggen-området langtfra er tømt for fine ugåtte klatrelinjer. Og sist helg var jeg på Tverråssen, hvor det ikke klatres så mye, hvor det kanskje ligger et femtitalls flotte linjer bare med de opplagte linjene. Men det er for klatrere som vil gå en time i skogen til et stort felt hvor kommunen har pålagt bolteforbud.

Buldringen har også tatt seg opp, både rundt Hyggen og lengre nedover på Hurumlandet på Oslofjordsiden. Der blir det også en stor buldrefestival neste helg.

Og med det nye Klatreverket er det blitt veldig bra treningsmuligheter for både ledklatring og buldring. Og i motsetning til Oslo er det ikke stappfullt hver eneste kveld - ennå.
Så lurer man på hvor man skal flytte som klatrer, så er Drammen verd å satse på. Vi har plass til flere gira sjeler. Foreløpig er det mange ganger flere klatreruter enn klatrere i området.

4 kommentarer:

 1. Takk for omtalen av buldrekonkurransen! Jeg gjorde imidlertid den feilen at jeg opprinnelig opprettet facebook-eventen som et privat arrangement, så det er kun folk som er invitert gjennom facebook som kan følge linken du har lagt inn. Konkurransen er imidlertid åpen for alle som vil delta, og jeg har skrevet en egen post her om hvordan man kan melde seg på: http://hurumbuldring.blogspot.no/2016/06/hurum-buldrekonkurranse-2016.html

  SvarSlett
 2. Nils Rune Birkeland6. september 2016 kl. 16:17

  Hei hyggelig at Kristiansand blir nevnt som et område med mye stein. Men det stemmer faktisk ikke at det på langt nær er så mange etablerte ruter (ca. 1000)som i Drammen og Bergen. Per nå er det registrert 1053 lokale klatreruter i databasen til Christianssand klatreklubb.

  SvarSlett
 3. Takk Nils Rune. Trodde ikke det var så mange, men takket være deg så får vi nå oppdatert den. Hvor ligger basen (url). Må bare sjekke, så du ikke skryter på deg halve Setesdal og Urdviki og sånt (det teller ikke). ;)

  SvarSlett
 4. Nils Rune Birkeland7. september 2016 kl. 09:14

  Det er registrert ca 35 ruter på Urdviki i Bygland, 5 i Valle og 5 på Slettafjellet i Åseral i basen, så disse kan eventuelt gå til fratrekk. Ellers er alt som er registrert innenfor det en må kunne regne som "Stor-Kristiansand", dvs. innenfor ca. 45 minutters kjøretid - og da har man vel knapt kommet til Sotra om man f.eks. starter fra Danmarks plass på ettermiddagstid i Bergen ;-) Som tilleggsopplysning er ikke Kanalen (som riktignok er delvis ødelagt av grunneier), Kløfta, Ranvika, Hesneskanalen og Froland som til sammen inneholder et par hundre ruter, og som alle ligger innenfor 1 times kjøreradius registrert i basen, så om man legger til disse er vi nok oppe i nærmere 1250 etablerte ruter. Utover dette finnes det også en del nyere felt for tradklatring som av ulike årsaker ikke er blitt/ønskes registert. En Link til en foreløpig nokså enkel offentlig versjon av databasen finnes her: https://ckk.no/foerer/cragfinderapp.aspx

  SvarSlett