søndag 11. desember 2016

Fire gull til Norge i Nordisk Mesterskap i Haugesund

Hannah Midtbø tok en klar seier i kvinneklassen, og ble nordisk mester i både led og buldring for første gang. Leo Ketil Bøe og Lisa-Marie Kvandahl tok like klare seire i eldre juniorklasse. Og Mia Støver Wollebæk toppet finaleruta, som eneste yngre juniorkvinne.

Det ble ett av de beste nordiske mesterskapene for Norge i søndagens finaler i Hauglandshallen. Og det til tross for at to av de største favoritten, Magnus Midtbø og Tina Johnsen Hafsaas, gikk på en smell.

Magnus falt sammen med flere andre på en krevende sekvens å lese, mens Hannes Puman fant rett sekvens og cruiset forbi. John Henry Nilssen og svenske Serlachius ble stoppet på samme sted som Magnus.

Herrefinalen var ellers langt lettere å komme i en NM-finalen helgen før siden det var langt færre av de nest beste deltakere som var med. Bare tre kom ikke med til finalen, to av dem var lokal klatrere som ikke deltar i nasjonale konkurranser.

Tina Johnsen Hafsaas gjorde en feil tidlig i finalen, og måtte nøye seg med femteplass. Finske Anna Laitinen tok sølv bak suverene Hannah, med svenske Nanna Söderin på litt overraskende tredje. Også her var det mange gode utøvere som ikke deltok fra både Norge og Sverige.

Leo Ketil Bøe tok en forventet seier foran to svenske klatrere i eldre junior herrer, og Hauk Lem på fjerde. Lisa-Marie Kvandahl tok en like overbevisende seier i kvinneklassen eldre junior, hennes fjerde nordisk på rad. Det er nok rekord for en 17-åring. Favoritt Nea Herforth Bæhr fra Danmark ble stoppet av et crux et par flytt før

Det ble dobbelt norsk i yngre junior kvinner: Mia Støver Wollebæk vant yngre junior kvinner, foran Oda Aagard Lauridsen. Kristian Grigson Eian tok 3. plass for yngre junior herrer.

Det var også en egen juniorklasse herrer, som konkurrerte sammen med herrene. Her vant to svensker, med Håvard Helgesen på 3. plass.

Her er resultatene

Arrangementet virket veldig bra arrangert, Ruter fra Adam Pustelnik og Kenneth Elvegård som stort sett skilte bra og virket spennende, og med rask avvikling og rask resultatservice fra arrangørklubben. Spørsmålet er om plasseringen i Haugesund kan ha bidratt til at mange av de nest beste ikke deltok på grunn av reiseveien. For mange kom det kanskje tett på en tilsvarende lang reise til Orkanger for NM helga før. Men det er ikke alltid så stor interesse for nordisk uansett, så det er vanskelig å vite.

Bra med videostream også, det er helt nødvendig for slike konkurranser. Litt mer rutine på kommentering og billedvalg, så blir det superbra neste gang.

5 kommentarer:

 1. Kristian og Håvard tok 3. Plass

  SvarSlett
 2. Ja, jeg ser at junior og senior herrer ble slått sammen og at Håvard Helgesen tok 3. plass i det som regnes som juniorklassen. Kristian har jeg lagt til, ren forglemmelse.

  SvarSlett
 3. Spennende å følge med på streamen!
  Bildeproduksjonen synes jeg er bedre enn noe jeg har sett av klatre-stream i Norge men kommenteringen var dessverre for dårlig. Her er det et kjempestort forbedringspotensiale.

  SvarSlett
 4. Hyggelig med fine tilbakemeldinger på streamen, det er en dedikert gjeng fra den lokale medielinja som legger ned mye innsats.
  Vi er godt klar over at kommentering kan forbedres, så kom gjerne med noe mer konkret enn "for dårlig". Da blir det gjerne bedre neste gang, både hos oss og andre :)

  SvarSlett
 5. Hvis jeg skal bidra med noe konkret på kommenteringen, (legg merke til at jeg ikke omtaler den som dårlig, slik Anonym gjør): Det krever erfaring å kommentere bra, og jeg syns det gikk bra - spesielt til å være første gang. Men noen generelle innspill basert på å ha lyttet til endel konkurranser:
  - Det krever fagkunnskap om klatrerne og tidligere prestasjoner, det er ofte en mangelvare.
  - Det er krevende å kommentere på engelsk uten mye øvelse, det er nesten bedre å gjøre det bedre på norsk og heller la finnene som ikke forstår svensk seile sin egen sjø.
  - Få bort bakgrunnsstøy, som det dessverre ofte er litt av.
  - Ikke alltid så gøy å høre på overentusiastiske folk, fordi veldig mye entusiasme er vanskelig å kombinere med fornuftig formidling til andre utenfor rommet.
  - Unngå "morsomme" karakteristikker, som det heldigvis ikke var noe av nå og som ikke lenger er noe stort problem i klatrekonkurranser.


  SvarSlett