mandag 2. april 2018

Erik Grandelius førstebestiger "The last great problem" på Häller

Her er et bilde fra bestigningen, tatt av Tellef Storbakken som også var med på teamet som filmet bestigningen. Det er bare å glede seg til filmen kommer. Takk for lov til å bruke bildet. 

Erik Grandelius har gått sitt prosjekt Swedenborgska rummet grad 9 R/X på Häller i påsken. Dette er kanskje det siste store prosjektet på en av Sveriges mektigste klipper, og som R/X antyder så er det også en av de kanskje mest risikable så harde rutene på egne sikringer i Norden. (R betyr at det kan være lange fall, mens X innebærer at det er alvorlig fare på enkelte partier hvis man faller). Den omlag 30 meter høye linja med noen litt usammenhengende risslinjer og veggpartier ligger på veggen lengst til høyre på den store klippen, bortenfor Internasjonalen og Haien på Häller ogrett over flere av de populære bulderne som også ligger der. (i første versjon gikk jeg på en høyre-venstre-finte og skrev feil retning, sorry)

Häller har flere markante harde linjer, og flere på grad 9- som er gradert R/X, som betyr lite sikringer og det kan være risikabelt å falle enkelte steder. Det er også en grad 9 med gradering R på egne sikringer på klippen, Doktor Snuggles hemmeligheter som Erik repeterte for noen år siden etter Erik Heymans førstebestigning. Det er også flere andre 8b ruter på egne sikringer, men ingen som er såpass tynt sikret.

Bestigningen bekrefter at Erik er i verdensklasse som allround-klatrer med ekstremt høyt nivå på egne sikringer, på buldre og sportsruter og storvegger. Han har tidligere gått mange ruter opp til grad 9a, onsightet grad 9 på Hvarnes, onsightet 8+ på egne sikringer, gått flere tynt sikrede ruter opp til grad 9, buldret grad 8B osv osv.

Det er sikkert rom for flere storlinjer på den mektige Häller-klippen, men jeg tror dette er det siste store etablerte prosjektet - ihvertfall som jeg vet om.

Erik har ellers hatt en sterk påske, og repetert Walk the line (grad 9-) og Masculine (grad 8/8+), på Häller. Begge har tynt sikra partier, spesielt Masculine. Han gikk også Skräkkpropaganda, en kort og intens 9- på egne sikringer på Lilla Galgberget.

8 kommentarer:

 1. Tror linjen ligger lengst til høyre på klippen (til høyre for Internationalen), ikke lengst til venstre som det står i artikkelen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Tenkte rett, skrev feil. Har rettet opp

   Slett
 2. X = Risk för dödsfall

  R/X = Risk för att du får tillbringa lång tid på sjukhuset

  Tycker att du ska ändra texten då jag tycker den är vilseledande och kan få folk att prova leder som egentligen är farligare än de tror/Jens Larssen


  R = Risk för skada

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jens. Det er litt ulike definiasjoner og slike vurderinger er jo uansett veldig subjektive, jeg satser på at alle forstår ut fra teksten at dette er ikke noe som man prøver på fra bakken og uten et ekstremt høyt nivå og god innøving.

   Slett
 3. Problemet är att någon som läser din text kan tro att ett R enbart betyder risk för lång fall och imorgon prövar just en R-led som är graderad just så för att förklara att det finns rsik för skada.

  SvarSlett
 4. Lange fall innebærer alltid en fare for skader. De rutene jeg har vært på i Bohus gradert med R har potensiale for lange fall, men ikke noe veldig stort skadepotensiale ut over den generelle risken som ligger i lange og kanskje ukontrollerte fall. R/X er en helt annen greie. Jeg tror ingen klatrere som er i stand til å prøve disse linjene ikke kjenner til den risikoen. Men skulle det være noen, så vil jo din og Jens sin kommentar hjelpe dem på rett vei.

  SvarSlett
 5. Det mangler et g i Swedenborgska rummet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Rettet opp. Den hadde jeg ikke sett selv, for å si det slik.

   Slett