søndag 2. september 2018

Vibeke Sefland klatrer Afghanistans høyeste fjell i første afghanske kvinnebestigning
Her er et bilde fra det spanske klatrebladet Desnivel, som er en av flere som har fanget opp at den første afghanske kvinnen har besteget Afghanistans høyeste fjell, tross fare fra Taliban. Norske Vibeke Sefland klatret med henne til topps i enda et storfjellseventyr. 
Har embedded et bilde fra instagramkontoen til Vibeke, hvor det ikke er noen bilde fra selve bestigningen av toppen ennå men et fint bilde fra reisen inn til fjellet helt nordøst i landet. Vibeke Sefland har klatret Noshaq (7492), Afghanistans høyeste fjell, og var med å hjelpe Hanifa Yousoufi til å gjøre den første kvinnelige bestigning av en afghaner. Dette er også andre afghanske bestigning av fjellet.

Turen har fått omtale i både Alpinist, Rock&Ice og diverse andre klatre- og alpinmagasiner.

Lagt til i ettertid: Ser også at Norsk klatring har omtalt bestigningen.

Dermed har Vibeke gjort enda en høyfjellsbestigning. Ifjor fikk hun endel oppmerksomhet da hun klatret både Mount Everest, etter at hun var med på en dramatisk redningsaksjon, og Lhotse på en uke gjennom to ulike ekspedisjoner. Det er ingen norske menn som har klatret det så raskt, mens det var to norske kvinner som kombinerte verdens høyeste og fjerde høyeste fjell i en tur. i fjor Hun har også klatret Manaslu og vært på Seven summits, de høyeste toppene i hvert kontinent.

Vibeke var en av kandidatene til årets eventyrer i fjor med bestigningene. Hun jobber ellers som hjelpearbeider for FN, og er nå i en ny periode i Sør Sudan. Hun har også vært militær obeservatør for FN og sykehussjef for FN.

Hun har sin egen blogg og guideselskap på Mountainsvibes.

Fjellet fikk forøvrig sin første norske bestigning i 1972 i en smått legendarisk Hindukush-ekspedisjon da Odd Eliassen, Per Gran, Ove Skjerven og Erik Boehlke kjørte fra Norge til Kabul, og hvor Gran og Boehlke kom seg helt til topps og ned igjen.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar