torsdag 1. november 2018

NM på lørdag - aldri har vel flere toppklatrere vært med i herreklassen
Det har vel aldri vært samlet flere klatrere som har ledet 8c eller hardere i et NM i klatring for herrer. Med 97 påmeldte ser det også ut til å bli tidenes største NM i led. Så NM i klatring i helga i den flotte og store veggen i Sogndal ser ut til å bli et knall arrangement. 

Lørdag er det led, søndag er det speed. Her er en gjennomgang av favorittene i led-klatring, siden speed uansett er en fersk idrett som nesten ingen trener systematisk til og det nesten ikke finnes gode treningsmuligheter.

Herrer senior
John Henry Nilssen fra BRV og Thilo Schröter fra Kolsås KK er to favoritter i år også, etter at John Henry vant med minst mulig margin ifjor foran Thilo. I fjor var resten av finalen stort sett representanter fra Old Boys klassen til Bratte Rogalands Venner. I år får de langt tøffere konkurranse av klatrere som har klatret harde ruter eller har vært blant de beste konkurranseklatrerne. Blir det pumpende, så vinner John Henry, blir det et crux som avgjør så har nok Thilo en større fordel.

Finalen kan bli en oppvisning av de sterkeste ruteklatrerne de siste årene som stiller i konkurranser. Henning Wang og Martin Mobråten kommer rett fra harde bestigninger opp til 8c/8c+ i Hanshelleren i Flatanger. Fra Bergen kommer Endre Evensen, som alltid klatrer bra i konkurranser og Leo Ketil Bøe, tidligere nordisk juniorvinner som har vært ute med skade en periode. Flere av de andre gode juniorene de siste årene stiller også i seniorklassen, som Jon Pål Hamre, Håvard Helgesen og Kristoffer Klev. Storebror og NM-vinnner i buldring Tarjei Hamre stiller også.
Stian Christophersen stiller også sterkt, som etter mange år i toppen av norsk klatring nettopp har onsightet sin første 8b. Og evigunge Jarle Kalland fra Sogndal, som også har gått 8c, er alltid en finalekandidat. For å nevne noen.

Selvsagt mangler tidenes beste norske sports- og konkurranseklatrer Magnus Midtbø i feltet etter at han har sluttet med konkurranser, og en superklatrer som Sindre Sæther hadde det også vært spennende å se. Men selv uten Magnus er nok dette et av de beste feltet noensinne, selv om det ikke er mer enn to år siden mange av de sammme møtes i Orkdal i et nesten like sterkt felt.

Kvinner senior
På kvinnesiden er Tina Johnsen Hafsaas en åpenbar favoritt etter sine mange semifinaler i verdenscupen. Men hun får også et sterkt felt med seg til finalen, med Maria Davies Sandbu som en sterk medaljekandidat med en fersk bestigning av 8b+ i Hanshelleren i Flatanger. Det er også mangeårig nordisk juniormester Lisa-Marie Ellingsgård Kvandahl.
Sunniva Haave stiller med buldrestyrke, to kommer rett fra 9- bestigninger på Kalymnos, eller mye sterk klatring i flere år som Ragnhild Eriksrud.
Men flere sterke navn er dessverre ikke med, som blant Eline Nesheim, som også har gått 8b+ i år.

I juniorklassen stiller stort sett de vante favorittene, med ett og annet unntak.

Yngre junior kvinner:
Sunniva Øvre-Øide fra Grenland KK er favoritt foran Emma Wollebæk fra Trondheim KK og Edel Lemvik fra Bratte Rogalands Venner. Det er en sjelden sterk troika som har dominert nasjonale konkurranser og gjør det sterkere og sterkere internasjonalt. Det er også flere andre gode finalister, og hvor kanskje førsteårsjunior Elise Frantzen Olsen fra Lillehammer kan gjøre det sterkt.

Eldre junior kvinner: 
Mia Støver Wollebæk fra Trondheim KK er klar favoritt i eldre junior, selv om hun ble skadet i Junior-VM i Moskva på sensommeren. Det er mer åpent bak henne, men Ingrid Kindlihagen har rutine til å gjøre det bra. Søstrene Marie og Oda Aagard Lauridsen er sterke kandidater. Etter dem er også Amanda Buer Pettersen og Tuva Eik Haave fra Oslo klatreklubb og Signe Ingvarda Øye fra Lillehammer KK og Solveig Midttun fra bergen KK er gode finalekandidater etter sterk konkurranseklatring i høst.

Yngre junior herrer:
Theodor Kirkebø fra Kolsås KK er en åpenbar kandidat til seieren, særlig siden hans sterkeste konkurrent i de siste stevnene, Per Ravlo-Caspersen, ikke kan stille. Det gjør det mer åpent, men Lars Matre fra BRV og Trym Skuggen Landmark er to pallkandidater. Dette er også den minste klassen, og det kan også komme helt nye klatrere her som ikke har markert seg før

Eldre junior herrer:
Dette er en veldig åpen klasse, selv om Hauk Lem fra Kolsås KK kanskje har et lite favorittstempel. Andre gode topp-tre kandidater er: Albert Suthurst fra Kolsås KK, Tobias Reidal fra Oslo KK, og fra Tromsø er Leo Chiba en sterk kandidat og vinner av sist Norgescup i led. Målt i resultatene fra uteklatring i høst er Arne Farestveit fra Sogndal også en vinnerkandidat med tanke på sine onsighter av 8a på Kalymnos. Det vil være populært i saftbygda.

Det blir også NM i speed, men der har jeg virkelig ikke peiling.

1 kommentar: