torsdag 7. mai 2020

David Postelt klatrer 8c på egne sikringer på Fraulein på Kvam

Ti år etter førstebestegningen med borebolter er Fraulein (grad 8c) på Kvam i Sogndal besteget med egne sikringer av David Postelt, forteller lokale klatrere i Sogndal på instagram stories. Ruta var en av Norges hardeste bolteruter da den ble førstebesteget av Lars Ole Gudevang i 2010. Siden har den fått flere repetisjoner. Den følger overhengende rissformasjoner på Kvam, norges kanskje største og mest allsidige klatreklippe rett utenfor Sogndal sentru,. Og i går klarte Postelt å gå den på egne sikringer, etter at han gikk den på borebolter bare for en drøy uke siden ifølge ruteoversikten hans på Vertical-info.
Han er selvsagt ikke fersk på harde naturlige sikrede ruter, ifjor gikk han Petit Voyage (grad 8a+ eller 9-/9) på samme klippe, også en av landets hardeste kileruter da Jarle Kalland gikk den for ti år siden.

Det er få ruter som gås naturlig på denne vanskelighetsgraden. Recovery drink (grad 8c+) i Profilveggen i Jøssingfjord er den eneste jeg kommer på i farten, den har vel tre repetisjoner fra noen av de sterkeste kileklatrerne. Men jeg kan ha oversett andre bestigninger. Så får førstebestiger og klatremiljøet i Sogndal vurdere om boltene skal kappes, eller om det fortsatt skal være en bolterute. Det er flere andre klassikere som er gått på egne sikringer, uten at det automatisk innebærer en diskusjon om avbolting.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar