fredag 1. mai 2020

Korona stoppet Gudmund Grønhaugs foredrag om klatreskader for IOC, lagde nytt klatrefelt i Østfold istedet

Gudmund Grønhaug er en av de mest produktive klatrerne i Norge, og nå har han sammen med en gjeng klatrere fått ferdig et nytt klatrefelt på Kalnes utenfor Sarpsborg i Østfold/Viken. Kort og bratt og med et dusin ruter opp til grad 9- er den korte oppsummeringen av feltet.

Egentlig skulle Gudmund Grønhaug presentert forskningsartikler på den olympiske komiteens sportskongress i Monaco i mars, for fysioterapeuten og forskeren har fått publisert flere artikler som har fått god spredning og i anerkjente tidsskrift. Men av åpenbare grunner ble kongressen avlyst.
Gudmund har blant annet publisert artikler om forholdet mellom BMI og prestasjoner hos klatrere som har fått bra oppmerksomhet. Hun skulle også presentert forskning på hvordan eliteklatrere bruker helsevesenet. Han har også noe mer kuriøst vært på forsiden av Dagbladet med sine reumatismeråd, og for fem år siden kom også boka Belastningsskader i klatring. Han jobber nå med en ny bok på styrke og skadeforebygging, som også fanger opp forskning han har gjort i forbindelse med en doktorgrad han etter planen disputerer på til sommeren.
Her er også en artikkel fra Grønhaug og Grønhaug om skader på fingerledd hos unge klatrere.

Så forrige uke presentere Gudmund istedet en helt ny klippe til glede for alle som trenger en ny klippe å prøve seg på, eller et nytt sted å spre trafikken på for å unngå at for mange klatrere på samme felt skaper smittefare.

Dette er det siste tilskuddet til det som vokser fram som et fint område med klatrefelt i Østfold sammen med Rolvsøy, Missingmyr og Hankø, samt noen buldreområder på Foten og på Hvaler blant annet. Den hardeste ruta på feltet er "I god selskap", som Gudmund har gradert 9-. Det er forøvrig hans 40 nye rute fra grad 9- til 9+, men det inkluderer både noen forlengelser av etablerte ruter og såkalte linkup-er.
Her er forøvrig den imponerende bestigningslista på scorecardet hans på 8a.nu.
Gudmund er i likhet med oss andre litt usikker på hvor skjønnet går når en forlengelse og eller en link-up tilfører ruta helt ny karakter og gjør at det fortjener å bli en ny rute og når det bare er litt ekstra.

Gudmund er med sine 47 år en av de mer produktive førstebestigerne og en av veteranene som klatrer på et høyt nivå med bestigninger opp til 8c tidligere og opp mot 8b+ de siste årene. Han er ikke alene om å være 40, far og hardtklatrende, men åpenbart en av de som skiller seg ut med vanskelighetsgrad og volum.
Blant annet har han vært sentral i utviklingen av klatrefeltene på Ekne i nærheten av Levanger, da han bodde der noen år, med flere hundre ruter og Gudmunds hardeste bestigning med grad 8c så har det blitt et av de større klatrefeltene i Norge.
Gudmund har også klatra harde førstebestigninger på Hell, på Missingmyr og Rolvsøy, for å nevne de stedene han har vært mest aktiv på de siste årene.

Her er forøvrig fører for Rolvsøy

Her er et bilde av føreren for den nye klippen på Kalnes.
94371051_2926101970830663_3599290174388830208_o.jpg (1240×1753)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar