lørdag 16. januar 2021

Dawa Tenzing Sherpa, sommerguide på Leirvassbu, førstebesteg K2 om vinteren


K2 ble lørdag vinterbesteget av en gruppe sherpaklatrere fra Nepal med blant annet Dawa Tenzing Sherpa som har vært guide på Leirvassbu i Jotunheimen i over ti år om sommeren. Dessverre rammet også tragedien igjen en klatrer på K2, spanske Sergi Minote døde på vei ned fra Camp 1 etter fall. 

Vinterbestigningen er historisk, for dette er den siste av 8000-metertoppene som ikke er klatret om vinteren før nå. Så allerede tegner dette til å bli årets alpinnyhet, og kanskje en av de største Himalaya-prestasjonene på 2000-tallet. 

Flere klatrere har klatret på oppover på K2 i vinter, og det har vært mye interesse siden dette er en stor satsing på den siste toppen som har motstått alle forsøk vinterstid trass mange forsøk. Gruppen med 10 klatrere fra Nepal lykkes i dag. De er så vidt jeg forstår er alle sherpaer, den spesielle folkegruppen i Nepal som er vant til å klatre til topps på Everest og andre Himalayatopper hvor de har kompetansen og erfaringen som gjør at de er ansatt for å hjelpe deltakere på mer eller mindre kommersielle ekspedisjoner til topps. 

Endel sherpaer har tatt sommerjobb i Norge, når det er monsunsesong i Nepal og få ekspedisjoner, enten som fjellfører eller som trappelegger og andre oppdrag i fjellet. Flere av disse er ekstremt meritterte klatrere, inkludert Dawe Tenzing som har vært over ni ganger på Everest men som altså er fjellfører i Jotunheimen om sommeren i mange år.  

Takk til instagramposten til Elisa Røtterud som gjorde meg oppmerksom på koblingen mellom Dawa og Leirvassbu, og som ga den norske begrunnelsen for å lage en bloggpost om denne prestasjonen. 

Dawa Tenzing bokstaveres også enkelte steder som Dawa Tenjing, uten at jeg er stø nok på oversettelse til å være helt sikker på hva som er mest presist. 

Bare sånn for opplysningen sin del, så omkom Rolf Bae på K2 i 2008 i et isras da han klatret ned sammen med kona Cecilie Skog og Lars Nessa som hadde vært på toppen. De to er de eneste norske klatrerne som har vært på toppen av K2. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar