lørdag 23. januar 2021

Martin og Stian lagde en klatrestyrketest. Magnus Midtbø testa den, og YouTube imploderte

Mens Magnus Midtbø gjør det sterkt i Mesternes Mester og imponerer tv-publiukun, så er han også med på å prege klatremiljøet over hele verden med den norske styrketesten for klatrere. 

Stian Christophersen og Martin Mobråten har laga en interessant styrketest for klatrere som skal indikere hva slags sportsklatregrad man har styrke og utholdenhet til å gjøre. Magnus Midtbø testet den på sin Youtube-kanal, som er verdens største klatrekanal på Youtube. Og dermed var det gjort, med nesten en million visninger av episoden. 

Siden har et titalls Youtube-kanaler med klatrere kopiert testen. 

Jeg har vel til nå sett britiske, amerikanske og svenske kopier av testen på ulike klatrere som har Youtube-kanaler. Det blir garantert flere. 

Stian og Martin har jeg blogga mye om både når det gjelder diverse klatreprestasjoner og NM-titler, nå sist med boka Klatrebibelen og Klatrebibelen praktiske øvelser. Stian har i tillegg vært landslagstrener, og er vel den mest brukte fysioterapeuten av norske klatrere (ihvertfall i Oslo-området), mens Martin utvikler klatresentre i Midt-Norge og ellers jobber mye med å holde kurs og skru ruter etc. Nå har de slått sammen erfaringene og laget denne styrketesten. 

Nå er gutta tydelige på at styrke alene ikke er nok til å klatre, og som Stian sier i videoen til Magnus så kan man være sterk og klatre "shitt". 

Styrketesten har fire elementer, og det gis poeng for hvor bra man gjør det på hver test, og sammenlagtsummen tilsvarer en klatregrad opp til 9c (sportsklatring) som man da teoretisk er sterk nok til. Testen består av følgende øvelser. 

1. Fingerstyrke, målt med ekstra vekter som prosent av kroppsvekt.

2. Pull-ups, med ekstra vekt og poeng målt ut fra prosent av kroppsvekt. 

3. Mage/skuldre-test hvor man får poeng hvor mye man klarer å heve kroppen fra bøyde knær til full frontlever i opp til et halvt minutt. Denne måler delvis hofte/mavestyrke og mer og mer skuldre. 

4. Utholdenhet i fingrene, mål i lengde man klarer å henge i en stang. Dette er jo den samme testen som Magnus vant og satte ny rekord i på Mesternes Mester med vel omtrent fem minutter Testen går opp til 6 minutter for å få full poengsum. 

Det finnes noen forsøk på å lage slike rangeringer opp gjennom årene, men mest på enkeltøvelser. Jeg tror den mest omfattende er til er Lattice-training i England, som har diverse tusen målinger fra fingerstyrke fra klatrere på mange nivåer opp til noen av verdens beste. De finner en klar sammenheng mellom klatregrad og fingerstyrke. 

Det er litt ulike vurderinger av hvilke øvelser som er mest relevante, og hvor sterk sammenhengen er mellom grad av styrke og klatregrad. Det er jo også alt det som handler om teknikk, mental styrke, tid til å faktisk klatre på ruter osv. Det er jo også et spørsmål om alle øvelsene er like viktige. At fingerstyrke er avgjørende er relativt godt dokumentert. For de andre kan man diskutere om de skal ha like stor betydning, og om betydningen betyr like mye for hver grad oppover. 

Uansett, kul test som understreker betydningen av ulike former for styrke som er viktig i klatring. 

Noen eksempler fra Youtube:  

Her tester Wide Boys-kanalen den med Pete Whittaker og Mari Augusta, og den treffer bra på deres klatregrader 8c+ og 8b. 
 Her er svenske Emil Abrahamsen:  Og Eric Karlsson bouldering-kanal: Og her:  
 
 

Her er en ninja warrior-stjerne fra Russland som bor i USA: Og så videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar