torsdag 22. april 2021

Christer Raugland førstebestiger Ouish finale (8c) på Hvarnes

Christer Raugland har gått Ouish finale på Hvarnes ticker inn på 8c-graden. Den er siste del av trilogien, som starter med Ouish (grad 8a+), som går inn i Ouish-forlengelse (grad 8b+), hvor begge gått av Leif Henning Broch Johnsen. Ifølge Christer er det seks bolter og omlag ti meter klatring ekstra med lange og pumpende flytt

Dermed har monsterveggen på Hvarnes etablert enda en rute som nærmer seg toppen av veggen, og fått enda en rute på 8c-graden etter at Stian Christophersen gikk Shantaram, linja som går rett til høyre. 

Ruta er den tredje på graden på Østlandet, etter Draumkvedet på Damtjern og Shantaram, og med Agnes Buen i Sørkedalen og Fuglesang på Bergflødt på et par grader over. 

Hvarnes ligger idyllisk til langs Numedalslågen i Hvarnes et par mil nord for Larvik og sør for Kongsberg. De første rutene ble utvikla midt på 90-tallet, men det var først mellom 2005 og 2010 at de fleste rutene ble gått. Feltet har nesten 40 ruter, den lengste på opptil 60 meter, og mange er på 30-40 meter hard klatring. 

Det siste tiåret har det stått ganske stille med nye ruter tiltross for flere spennende og knallharde linjer særlig i den knallharde, lange og bratte hovedveggen. Nå skjer det endelig nye ting. Det jobbes blant annet også med en 8c+-linje som går rett opp til toppen av den noe mer traverserende Ouish. 

For klatrere som er nysgjerrig på rutene (stort sett fra 7+/8- og oppovere) er det viktig å huske tre ting: Parker riktig langs veien litt før klippen. Ikke gå over jordet, men på siden. Og ikke legg igjen søppel eller bråk for mye. Da bevares den gode dialogen med grunneier av grunn og vegg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar