fredag 5. september 2008

En blåveis fra Buskerud-velgerne

Drammens Tidendes meningmåling for Buskerud viser at det politiske landskapet har endret seg kraftig ett år før valget. De rødgrønne partiene går tilbake, og vil miste lokale mandater Jens Stoltenberg ikke har råd til å tape for å beholde makt.

Målingen Sentio har utført for Drammens Tidende er den første partimålingen for hele Buskerud på lang tid, og er så omfattende at den bør gi et godt bilde et år før valget. Den bekrefter landstrenden: De rødgrønne sliter. Frp gjør det bra, og får et mandat til. Høyre står på stedet hvil, men kniper andremandatet som gikk tapt i stortingsvalget i 2005.

Målingen viser igjen at Buskerud er en god politisk temperaturmåler. Men på et vesentlig område går trenden lengre i Buskerud enn i resten av landet. Her ville det blitt rent flertall for Høyre og Frp hvis gallup hadde vært valg, til tross for at Ap holder stand som største parti. Et så blått flertall ble det også i Drammen kommune etter kommunevalget for ett år siden. Et så blått flertall for hele landet har vi bare sett på noen målinger. På samme vis er det spesielt at de andre partiene blir politiske dverger i forhold til de tre store.

Samtidig er det ikke sikkert endringene blir så kraftige. Ap er det største partiet i fylket, i motsetning til hva et snitt av målingene viser på riksplan. Tredjemandatet sitter relativt trygt. Halvparten av velgerne partiet har mistet har satt seg på gjerdet, mens nesten halvparten har gått til Frp. Endel av de usikre kan partiet vinne tilbake i året som kommer.

Alt tyder på at Frp gjør et enda bedre valg nå enn rekordresultatet for tre år siden. Men fjerdeparten av de nye velgerne kommer fra hjemmesittergruppen, og kan som før være troende til å bli der på valgdagen. Det kan gjøre valget litt mer spennende enn det gallupene kan tyde på.

I tillegg vil regjeringspartiene klinke til framover, slik Ap startet denne uken med asylinnstramming og samferdselsmilliarder. Men erfaringen er også at velgerne stort sett har gjort seg opp sin mening, og at høyre- og venstresiden i sum vil ende opp i nærheten av det resultatet som målingen i dag viser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar