mandag 15. desember 2008

Anne-Cath Vestlys død (nesten) like raskt omtalt på Wikipedia som i nyhetsmediene

Meldingen om at Anne-Cath Vestly døde klokken tre i natt ble sendt ut på ntb i syv-tiden, og før det var gått halvannen time var Wikipedia oppdatert. Det er omtrent like raskt som flere av riksavisene som har betalt beredskap på denne tiden av døgnet.
Det imponerte ihvertfall en av våre morgenvakter som gikk inn på wikien for å bygge ut ntb-meldingen. Siden Anne-Cath Vestly døde sykehhjem i Nedre Eiker, så er dette viktig stoff for Drammens Tidende.
Endringen i artikkelen ble gjort av en av de mange frivillige wiki-skribentene: Programvareutvikleren Harald Hansen fra Kongsberg. Han skriver i omtalen av seg selv at da han hadde sitt første norske bidrag i 2005, så var det 20000 artikler i den norske Wikipediaen. Nå har den norske utgaven rundet 2ooooo, etter en sterk dugnadsinnsats fra mange hold.
Dødsfallet er ikke fanget opp av Aftenpostens forfatterindeks, NRKs litteraturoversikt, Dagbladets forfatteroversikt (hvor hun fremdeles bor i Oslo?) osv.
Og forøvrig er hun fremdeles i live i den nynorske utgaven av Wikipedia. Her har jo målbevegelsen en utfordring hvis det ligger ulike utgaver ute.


Tidligere i høst skrev jeg om hvordan Wikipedia slo Dagsrevyen med halvannet år etter at NRKs flaggskip hadde gjort et stort nummer av at Jonas Gahr Støre var blitt tilbudt jobb i Høyre. Wikipedia hadde selvsagt fanget opp dette, som først ble omtalt i Morgenbladet og bekreftet i Dagsavisen av Støre selv - lenge før NRKs gravereportere lagde drama av dette med skjulte kilder.

Det spennende i dette er jo i hvilken grad den frivillige wiki-bevegelsen klarer å utfordre ikke bare de etablerte oppslagsverkene, som den jo forlengst har klart, men også nærme seg nyhetsorganisasjonene med sine døgnvakter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar