lørdag 4. april 2009

Hard kamp i siste stortingsplass i Buskerud

Frp vant mars. Høyres Anders Werp kjemper en hard kamp om Buskeruds siste plass på Stortinget mot Aps Laila Gustavsen.

Valget i Buskerud blir en thriller, og oppslutningen om partiene skifter så mye at valgresultatet ser ut til å endre seg måned for måned.

I mars har Frp vokst så mye at partiet ser ut til å erobre tre mandater. Hallingdals Ida Marie Holen kan bli Frps tredje representant fra Buskerud, og en av ytterst få Frp-kvinner på Stortinget.

Det skjer i så fall på bekostning av Aps fjerdekandidat Laila Gustavsen eller Høyres andrekandidat Anders Werp fra Øvre Eiker. De to ligger nå helt likt ifølge en beregning gjort for Drammens Tidende.

Analysen er basert på gjennomsnittet av de ti nasjonale meningsmålingene for mars, og tilpasset forholdene i Buskerud av statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen. Han mener Ap har tre sikre plasser, Høyre ett, og at Frps vekst nå også gir partiet tre. Kampen står om det siste.

Høyre hardest. Hans analyse er at Høyre har slitt mest med Frps økte oppslutning i mars. Partiet tapte først på finanskrisen og så på den siste månedens dominerende islamdebatt. Nå nærmer Høyre seg et like elendig valgresultat som for fire år siden, og da kan resultatet bli at Trond Helleland fortsetter som eneste representant fra Buskerud.

Ap svekkes. Men også Ap svekket seg litt i løpet av mars, etter et godt halvår. Ap gjorde et veldig godt valg for fire år siden, men etter at finanskrisen slo til har oppslutningen vært stor nok til at partiet kan fortsette med fire representanter. Men flere dårlige målinger gjør at det nå blir veldig spennende mellom statssekretær Gustavsen fra Kongsberg, og Werp som har permisjon fra ordførerjobben i Øvre Eiker.

Bergo berges. Selv om det er kamp om den siste faste stortingsplassen, så ligger SVs Magnar Bergo best an til å ta det faste utjevningsmandatet for Buskerud. Bergo har fast plass i dag, men SV mangler noen tusen stemmer på å beholde den plassen. Men utjevningsmandatet slipper han å slåss med de tre større partiene.

Sentrum periferi. Venstres førstekandidat Ulla Nordgården var kritisk til min valganalyse for februar fordi den ikke fokuserte nok på mellompartiene. Problemet for mellompartiene i Buskerud er at de ikke har vært like viktige her som på riksplan. Mellompartiene vil være avgjørende for hvilken blokk som får flertall på Stortinget. I Buskerud må det store endringer før de tre partiene kan regne med plass.

KrF og Venstre gjør det som regel dårligere i Buskerud enn i resten av landet, selv om Venstre har redusert forskjellen ifølge Marthinsens analyse. Kanskje kan partiet også få drahjelp av en førstekandidat fra folkerike Drammen. Men da bør de siste elendige målingene for partiet helst skylde feilmarginene, og ikke at partiet gjør et svalestup.

Lundteigen er avhengig av at SV gjør det så bra at Bergo får et fast mandat slik at Lundteigen kan beholde dagens utjevningsmandat.

Rødgrønn risiko. Langt på vei er det rødgrønne flertallet også avhengig av at de tre partiene beholder alle stortingsplassene fra Buskerud i dag. Flertallet er så lite og ingen andre fylker ga de rødgrønne så god uttelling som Buskerud at et tapt mandat her raskt innebærer at flertallet er borte.

Frp flertall. Med den oppslutningen Frp har fått den siste måneden, er det egentlig ingen sjanser for et rødgrønt flertall. Men Frp har gått opp og ned og opp det siste året, og det er vanskelig å spå hvor partiet havner til slutt. Det vil være avgjørende for flertallet. Og blir det ikke rødgrønt flertall, gjenstår bare det uløste spørsmålet om hva slags regjering et borgerlig flertall kan stable på beina.

Valganalyse på trykk i Drammens Tidende mandag 6. april
(Beklager mangelfull lenking, fikk ikke lagt ut denne før jeg havnet i Bohuslen med så dårlig mobilbredbånd at lenking får vente)

Fakta om analysen
  • Denne beregningen fra statsviter Svein Tore Marthinsen bygger på ti nasjonale meningsmålinger for mars som er tilpasset velgeroppslutningen i Buskerud.
  • Den bygger ikke på en egen meningsmåling for Buskerud.
  • Differansen mellom nasjonale målinger og Buskerud er beregnet ut fra forskjellen i de tre siste stortingsvalgene, og litt tilpasset de to siste fylkesvalgene.
  • Fordelingen av stortingsmandater er gjort med valgsimuleringsprogrammet Celius.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar