lørdag 24. mai 2014

Er 8b den nye Birken for 40-åringene i Oslo? Og hvor er de andre klatrerne?

Det kan se ut som om 40-åringene klatrer flere harde ruter enn de andre aldersgruppene i det klart største norske klatremiljøet rundt Oslo. For de siste ukene har det ticket inn flere 8b-bestigninger fra denne aldersgruppen enn jeg kan se fra yngre utøvere. Sist uke gikk Christian Eek Baryshnikov i Sørkedalen, grad 9. Joakim Thommesen har gått samme grad på utsikten, og det har også Runar Carlsen og Erik Assum. Det var min bloggpost om hans bestigning som ga noen kommentarer på hvorfor ikke andre bestigninger i 40-årene ble omtalt. Jakob Normann der, og sikkert flere andre.

I utgangspunktet er det ikke meningen å omtale 8b-bestigninger på denne bloggen fra sterke menn, for det er 15 år siden det var i nærheten av de øvre gradene for sportsklatring i Norge.
Men som denne bloggen og rendyrkede bestigningslister viser så er det ikke slik at harde bestigninger står i kø. Og spesielt gjelder dette Oslo. det gåes overraskende lite harde ruter over grad 8b i Norge, og spesielt fra det klart største klatremiljøet.

En og annen gås selvsagt av de beste konkurranseklatrerne, av de gode landslagstrenerne og landslagsansvarlige, og noen få hederlige unntak. Men ellers er det ganske lite i andre aldersgrupper enn nettopp 40-åringene når man tenker på hvor mange klatrere det er blitt i Oslo og hvor mange som ser ut til å trene endel.
Det kan selvsagt tenkes noen forklaringer, ut over at 20-30 åringene er en litt slapp gruppe.

  • De sterkeste folka satser mest på buldring. Jamfør alle som har gått 8B-buldre i år. 
  • Sportsklatring på bolter er den nye Birken, en aktivitet som lokker slitevillige middelaldrende menn som vil bekrefte seg selv med sportsklatregrader. 
  • Klatreklippene rundt Oslo er ikke bra nok for en innegenerasjon eller to som syns det er veldig behagelig å briefe litt på Verket? 
  • Det er mye vonde tak og kjipe crux som kjennetegner nierrutene i Oslo.  
Kanskje er det de to siste grunnene som gjør at det er et så stort misforhold mellom hvor mange som er inne, og hvor få som er ute på mange av de beste hardene rutene som på Bergflødt, Demper-hylla på Damtjern, Hvarnes osv. 

Dette er selvsagt bare noen obeservasjoner, og ikke basert på noen særlig grundige fakta.

2 kommentarer:

  1. Samme i romsdalen, 40-åringene står for støtinga.

    SvarSlett
  2. Odd Magne gikk "Tjelmeland Friksjon" i høst.

    SvarSlett