torsdag 24. juli 2014

Les Sondre Kvambekks rapport fra den utrolige Hurrungane-maratonen

Sondre Kvambekk klatret 23 topper i Hurrungane på drøyt 19 timer, sannsynligvis den første samlede traversen av alle ryggene og stortoppene i Hurrungane.
Her kan du lese om turen i hans rapport på nettstedet Peakbook, som han er med og driver. 
23-åringen beskriver detaljert turen fra Helgedalen opp Gjertvasstind, over Styggedals- og Skagastølsryggen og videre over Dyrehaugs- og Maradalsryggen inn i Ringstindene, Soleiebotntindene og til slutt Austbotntindene midtpå natta. Tilsammen 50 km tur og med utallige opp og nedturer med mye klyving og litt klatring. En utholdenshetsprestasjon av dimensjoner. Han beskriver også utstyr og matopplegget underveis, samt alle rekognoseringsturene.

I en varm sommer er dette definitivt den kanskje største alpinprestasjonen til nå. Den siste tiden har det vært lite hard og seriøs alpinisme og storveggsaløpinisme, mens det har vært gjort flere sterke utholdenhetspretasjoner.
Ifjor var det Nils Nielsen som imponerte med sin under tre timer lange løpetur over Skagastølsryggen med sine 15 kilometer og 1750 høydemetre. I år ser det ut til at det  er Sondre som har støtet mest til nå.

Opp gjennom årene har det versert mange fortellinger om raske bestigninger og ryggturer, og jeg har ikke spesielt god oversikt over det som er gjort av lettalpinisme på dette området. Men jeg har en følelse av at de turene vi ser nå fra godt trente alpinklatrere er lengre og raskere enn de fleste beskrivelser fra tidligere. Men korriger meg gjerne her.


1 kommentar: