onsdag 17. desember 2014

Ny norsk bestigning av Cerro Torre (og nordmenn redder liv) i Patagonia

Martin Skaar Olslund, Endre Vonheim og Lars Martin Solberg sørget for at Cerro Torre i Patagonia fikk enda en norsk bestigning. De tre klatret Ragni-ruta på vestsiden av fjellet, skriver Øyvind Salvesen på sin fine blogg. 
Bloggposten handler om noe langt viktigere og trist: Han beskriver redningsoperasjonen de måtte sørge for etter at to tyske klatrere havnet i en breulykke, hvor den ene ble alvorlig skadd etter fall i bresprekk i utsatt område uten at de var innbundet i tau. I redningsoperasjonen styrtet også et helikopter, hvor piloten omkom. Så det er en viktig bloggpost som forteller hvorfor det er totalt uansvarlig å gå over breer uten tau og uten breerfaring.

Tilbake til bestigningen:
Ragni er en isrute som har blitt mer og mer populær de siste årene og som helt unngår den omstridte boltestigen opp den andre siden av fjellet.
Det har etterhvert blitt et titalls norske bestigninger av Cerro Torre etter at Aslak Aastorp og Øyvind Vadla klatret fjellet midt på 80-tallet da det var svært få bestigninger, slik det også var da Trym Sæland klatret fjellet på slutten av 90-tallet. Siden har det blitt endel flere norske bestigninger, og også førstebestigningsvarianter på fjellet: Trym og Ole Lied gikk det som heter Korketrekkervarianten, som binder sammen Maestri-ruta før boltestigen og traverserer over til Ragni-ruta på den andre siden.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar