fredag 5. desember 2014

Sterke-Klaus dominerer finansavisene


Dette er virkelig en forside med en sterk sak. DN flasher ryggtavla til Klaus Øiseth.

Klaus Øiseth har for sikkerhets skyld seks helsider tilsammen i de to finansavisene de siste to dagene på grunn av sin sterke kombinasjon av klatring og skigåing.
Finansavisens månedlige sportsbilag skriver over tre sider om hans framgang i skiløp og maraton de siste sesongene etter at han trappet noe ned på klatringen, mens Dagens Næringsliv har en tre siders sak i sin Aktiv-seksjon med han som eksempel på hvordan klatrere får bedre blodgjennomstrømning i armene på grunn av sin trening.

Her er DNs sak på nett, mot betaling

Oppslaget i DN skyldes en forskningsundersøkelsen som viser at eliteklatrere har større blodårer i overarmen enn kontrollgruppen som ikke er eliteklatrere Slik aktiv styrketrening i armene gir bedre grunnlag også for staking og andre idretter som krever mye bruk av armene. Kanskje ikke et sjokk at det er en sammenheng, men det er jo greit å få det bekreftet også av forskning.

Mens gjennomsnittet har blodårer på 3,5 millimeter, så har studien målt Magnus Midtbø sine arterier til 4,2 millimeter, skriver DN i sin sak. .

Saken svarer ikke på spørsmålet om hvor lenge denne effekten av trening varer, men det er en annen diskusjon.

Finansavisen er mer opptatt av Øiseths framgang i skisporet, hvor han etter at han kom i 40-årsklassen i fjor har blitt en av de bedre utøverne i denne klassen i mange store skirenn. Avisen fokuserer ikke så mye på klatringen, men skriver at han sluttet med langrenn i tenårene og har drevet med fjellklatring.

Drevet med fjellklatring er definitivt ingen overdrivelse på Klaus. Han er en av de med mange harde ruter på samvittigheten de siste femten årenet. Blant annet Rekyl direkte, 8b+ på Bergflødt som er en av Oslo-områdets hardeste ruter, og Daddas dødsangst på Rolvsøy,  med grad 9- på naturlige sikringer som en av de få på Østlandet. Han har også førstebesteget flere harde flertaulengdersruter opp til 8+ på Fugløya, samt første fribestigning av Kjerag-ruten Fjordcruise (grad 7+/8-) - for å nevne noen førstebestigninger. Han har også repetert mange harde bolteruter og naturlige ruter.

Så Finansavisen har helt rett. Han har drevet med klatring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar