mandag 18. mai 2015

BRV fraråder klatring i Jøssingfjord-helleren

Helleren i Jøssingfjord har nå s¨mange rustne bolter at det er uforsvarlig å klatre der, mener Bratte Rogtalands Venner. Konflikt med grunneier og museumsinstanser har gjort at det ikke er blitt tillatt å rebolte klippen, som ligger rett over en gammel bosetning og like ved det svært karakteristiske huset under Helleren.

Jøssingfjordklippen ble utviklet midt på 90-tallet, og har mange harde ruter mellom grad åtte og ni. Spesielt ble det gjort mange ruter under fotball-VM i 1994, da en haug klatrere med Håkon Hansen som primus motor leide et hus i området og klatret mange av rutene i området. Blant annet Flåklypa Grand Prix, grad 9.

Her er advarselen lagt ut på BRVs facebook-side i dag:

Advarsel om klatring i Helleren i Jøssingfjord
Mange som har klatret i Helleren i Jøssingfjord de siste årene har påpekt hvor korroderte de gamle boreboltene er. Ved minst ett tilfelle har en klatrer dratt en bolt rett ut av fjellet med håndmakt.
Det har blitt gjort sporadiske forsøk de siste årene av enkeltpersoner til å få tillatelse til å rebolte Helleren, men det har ikke ført frem.
Denne våren har BRVs sikkerhetskomité med støtte fra NKF gått systematisk til verks og nøstet opp i grunneierforhold i Helleren. Resultatet er dessverre nedslående. Både grunneier og flere museumsinstanser er negative til rebolting og til klatring generelt. Vi gir ikke opp saken, men det er lite håp om en snarlig løsning.
Slik situasjonen er nå er det bare et spørsmål om tid før det skjer en alvorlig ulykke som følge av at en bolt svikter. Derfor må vi, med tungt hjerte, fraråde all klatring på de boltede rutene i Helleren.
BRVs sikkerhetskomité, styret i BRV og NKF

Øyvind Salvesen skriver i en kommentar på facebook at dette selvsagt er trist, men at løsningen er å gå flere av rutene på egne sikringer.
Han skriver:
Det er trist at vi ikke får reboltet her, MEN når det er sagt så huser denne flotte klippen noen av de verste bolte-overgrepene jeg har sett. Kanskje vi har med karma å gjøre? Harde naturlig sikrede linjer blir forhåpentligvis denne klippens fremtidige appell.

 Som en av de som var med klatringen under fotball-VM er jeg i ettertid enig med Salvesen. Selv om ikke alle rutene lett kan gås med naturlige sikringer, så ble det borret sikringer i for mange ruter som med dagens standarder (og som strengt tatt også burde vært da) burde vært gått med egne sikringer.

Erfaringene fra Vindenes på Sotra noen år senere var jo også at mange av de boreboltsikrede rutene kunne gås på egne sikringer. Her måtte Bergen klatreklubb fjerne boltene i selve veggen etter protest fra en av grunneierne. At rutene ble mye mindre klatret når de måtte sikres selv er en helt annen sak.

1 kommentar:

  1. var der i dag…..boltene så helt greie ut…..bare noen veldig få bolter som var i dårlig forfattning…..fort dere å gå ruter før det blir umulig

    SvarSlett