fredag 25. mars 2016

Magnus Midtbø soloerer Verdonkløften


Magnus Midtbø har lagt ut et bilde og video av seg på instagram hvor han soloerer den flere hundre meter høye Verdon-kløften i Sør-Frankrike. Samtidig advarer han andre mot å gjøre lignende stunt.

Magnus advarer ikke uten grunn. Frisoloering uten tau er noe av det mest risikable innen klatring, og for nesten alle andre klatrere vil de flere hundre meterne med klatring være svært krevende og i tillegg kommer faren for at noe uforutsett skal skje.
Magnus skriver ikke hvilken rute eller hvor vanskelig, og det er vel heller ikke så vesentlig siden han uansett vil ha god margin på de fleste rutene opp kløften som først og fremst kjennetegnes av å være ekstremt luftige og ganske tynne på hard kalkstein.

Det er ingen tradisjon i Norge for soloklatring, og de fleste som har gjort det har ikke hatt tradisjon for å fortelle om det. Spesielt inne hard friklatring, mens det har vært noe annerledes for alpinklatring. Situasjonen er nok litt annerledes for Magnus, som vår fremste heltidsklatrer inne konkurranse og sport, og som nå utvider de områdene han markerer seg på gjennom spenstige bilder med Norrøna og med mer utfordrende klatring både over dypt vann og nå ren soloering. Så satser vi på at det ikke blir en vane for Magnus, for i lengden er det ikke tvil om at dette er noe av det farligere klatrere kan gjøre - selv om Himalayaklatring og hard alpinklatring nok har enda større usikkerhetsmomenter enn det Magnus opplevde i Verdonkløften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar