lørdag 22. april 2017

Jon Egil Auestad går 9- rute i Jøssingfjord og kutter boltene

Jon Egil Auestad har gått Sindre Piltingsrud (grad 9-) i Helleren i Jøssingfjord på naturlige sikringer. Han har også kuttet boltene på ruta som ble boltet da dette feltet ble utviklet under Fotball-VM i 1994. Ruta ble gått av legendariske Håkon Hansen, en av de fremste klatrerne og feltutviklerne på 80 og 90-tallet. Håkon døde som de fleste vet i 2013 på Store Skagastølstind .
Dengang var det mindre fokus på å gå harde ruter på egne sikringer, og det var mange naturlige sikrede linjer som ble boltet som helt klart kan gås i fri. Den er gått i fri flere ganger, uten at jeg har helt oversikten.

Dette er også en riktig utvikling i Helleren i Jøssingfjord, hvor det visste seg å være problematisk å bolte fordi Helleren i seg selv er å regne som et fortidsminne selv. Så det har vært inngått et kompromiss om å ikke bolte mer, og det er dermed også en riktig utvikling hvis de rutene som kan sikres med egne sikringer får fjernet boltene.3 kommentarer:

  1. Har chopparen kommunicerat med bultaren?

    SvarSlett
  2. Ingenting ville gledet det norske klatremiljøet mer enn at vi fremdeles kunnet snakket med Håkon, men han døde dessverre for snart fire år siden. Jeg tok det ikke med i første versjon, men skrev han inn nå for å unngå denslags diskusjoner.

    SvarSlett
  3. Boltene i Jøssingfjord er utsatt for kraftig korrusjon, mange er derfor farlige å bruke. Boltene på den aktuelle ruta er utgått på korrusjonsdatoen i følge Jon Egil. Det er min forståelse at reboltingsforbud, at ruta kan gås i fri og at boltene er farlige som gjør at de nå fjernes. Jeg tror ikke Auestad tar vinkelsliperen på alle bolterutene han klarer å gå naturlig..

    SvarSlett