søndag 13. mai 2018

Favorittene innfridde i NM i Buldring (og Drammen KK overrasket i herrer senior)

Herrevinner Tarje Hamre omgitt av et historisk godt resultat for Drammen klatreklubb med to medaljer av Ian Hollows og Markus Bülow-Berntzen. (Sorry valg av bilde, men en skjermdump var det beste jeg hadde)


De fleste favorittene innfridde i NM i buldring, og på pallen i junior- og kvinneklassen var det knapt noen overraskelser på pallen. Men i herreklassen var det litt "crazy days" og Drammen Klatreklubb tok to av medaljene. 

Det var nok å gå en bulder for å ta medaljene i herreklassen. Tarjei Hamre fra Trondheim KK vant på den siste bulderen med en flash. Fram til da ledet overraskelsen 18 år gamle Markus Bülow-Berntzen, som klatrer for DKK selv om han bor i Tønsberg. Ingen overraskelse for oss som buldrer med ham hele vinteren at han har blitt sterk, men det var kanskje litt overraskende for alle at han før siste bulder kunne vinne alt med en knall bestigning tidlig i konkurransen. Men i siste runde klarte Tarjei fra Trondheim KK endelig å lande en topp etter å ha falt av flere topptak, og vant fordi han var den eneste som hadde alle sonetakene. Og Ian Hollows, også Drammen Klatreklubb toppet ut etter å også ha falt på topptaket tidligere i finalen, og fikk dermed sølv med tre soner. Markus tok tredjeplassen, mens hans beste til nå var femteplass i norgescupen i Drammen i fjor for eldre junior.

Dermed ble det på antall bestigninger en ganske lik finale som i Norgescupen i Drammen i høst, hvor de tre første hadde gått en bulder hver. Så ruteskruerne var nok litt nervøse i en ellers veldig bra skudd konkurranse Forskjellen da var at Thilo var med, og Audun Bratrud stilte opp. Nå var finalen langt mer åpen, og ruteskruerne var kanskje litt usikre på nivået. Og det skapte kanskje litt uventede resultater, selv om ingen var overrasket over at tobarnsfar Ian er sterkt, men morsomt for oss som er med i Drammen klatreklubb. Første medaljer i NM for klubben.

Tina Johnsen Hafsaas fra Kolsås KK vant kvinneklassen svært overlegent, hun gikk tre buldre og var den eneste som nådde toppen på noe i finalen. Så det var litt overraskende, selv om det ikke var noen overraskelse at Sunniva Haave fra Oslo KK og Maria Davies Sandbu fra Trondheim KK tok de to neste plassene basert på antall bonus.
Her seks av åtte deltakere delta i finalen, så det var jo en noe begrenset deltakelse.

Favorittene innfridde stort sett i juniorklassene
Juniorklassene var som vanlig full av gira deltakere, og såvidt jeg kunne se var det bare et par sterke deltakere som var skadet og ikke kunne delta så her var konkurransen 100 prosent. 

Favorittene innfridde stort sett. Eldre senior hadde to markante vinnere. Albert Suthurst fra Kolsås KK overbeviste sterkt i herrer, og tok tre topp, mens den eneste andre som klarte en bulder var klubbkollega Hauk Lem på andreplass. Leo Chiba fra Tromsø tok tredje basert på antall bonus.

Mia Støver Wollebæk fra Trondheim KK var like overbevisende i kvinner eldre junior, med tre topp og veldig overbevisende teknikk og flyt. Regine Storå fra Bodø KK tok andreplass med en topp, ikke helt ventet men heller ikke uventet etter flere fjerdeplasser. Marie Aagaard Lauridsen fra Klatreklubben Ålesund slo lillesøster Oda i kampen om tredjeplassen med et forsøk mindre på bonus-takene. I denne klassen hadde jeg kanskje forventet noe bedre teknisk klatring, det kan se ut som yngre junior er bedre teknisk trent selv om det er vanskelig å sammenligne bulderne.

For yngre junior var det mer kamp om vinnerposisjonen. For jenten vant Sunniva Øvre-Eide såvidt foran Nora Staurset Hovde fra Trondheim, som fulgte opp sin sterke andreplass fra årets første norgescup i Trondheim. Bare et forsøk på bonus-takene skilte dem. Emma Støver Wollebæk fra Trondheim tok tredjeplassen, bare et par forsøk på bulderne unna førsteplassen.

For guttene fulgte Theodor Kirkebø fra Kolsås opp de siste konkurransene med å vinne, men bare et par forsøk foran Kristoffer Raa Danielsen fra BRV. Han tok tredjeplass i Trondheim, og representerer et fint miljø med yngre konkurranseklatrere fra Stavanger. Sindre Aarø Mauland fra Bergen KK tok tredjeplassen, den eneste medaljen til klubben fra dette NM.

Hva kan man så si om dette. 
For det første: Takk for at Bratte Rogalands Venner tar ansvar og arrangerer så store konkurranser, særlig bare et halvt år etter NM på tauklatring. Det krever en massiv dugnadsinnsats som det bare er å bukke for.
For det andre: Takk for at Norges Klatreforbund prioriterer å satse på gode konkurranser med hele apparatet fra invitasjoner til proffe ruteskruere som Kenneth Elvegård og Martin Mobråten, dommere osv, inkludert å lage en god stream av konkurransen med solid filming og underholdende kommentering med jevnt over bra kvalitet. Uten den hadde ingen brydd seg om NM ut over utøverne. Nå er det nærmere tusenvis som følger konkurransen i tillegg til de som er på TV2 Sumo. Det har stor betydning.
For det tredje: Seniorklassene er litt sårbare når et par av de beste og mest rutinerte mangler, enten det er på grunn av verdenscup eller har sluttet med konkurranser etter mange år eller er skadet osv. Særlig kvinneklassen er sårbar litt bak de beste, selv om tre av de antatt fire beste deltok og et par til i finalen viser at de hører hjemme i finaler.
For det fjerde: Det er imponerende jobbet med juniormiljøene i Oslo, Trondheim, Stavanger og Lillehammer og Haugesund. Mange og gode deltakere som ser ut til å klatre sammen og klatre bra. Her er det mange klubber som har mye å lære. Det tar tid å få opp konkurransemiljøer i juniorklassene, og det går ofte litt opp og ned med miljøene når en generasjon vokser opp og kanskje flytter ut. Klatring er en sport som fremdeles er på babystadiet i barne- og ungdomsidretten sammenlignet med mange andre idretter, og det vil ta tid å bygge opp volum og kvalitet både på utøvere, trenere osv. Men alt koker ned til arbeidet i klubbene, og der viser det seg tydelig at det noen som bidrar og satser mer enn andre.

Her er resultatlistene
Her er streamene1 kommentar:

  1. Gratulerer til alle, og godt du holder oss oppdatert, Geir Arne!

    SvarSlett