torsdag 10. mai 2018

Her er favorittene og de spennende duellene i helgens NM i buldring.


Klatreforbundets video før lørdagens NM. 

Det blir spennende dueller i alle klassene, og ingen opplagte vinnere i helgens NM i buldring i Stavanger.

Her kan du se streamen til Norges klatreforbund og Bratte Rogalands Venner sitt arrangement i Sørmarka arena, bare et halvt år siden klubben tok ansvar og arrangerte NM i ledklatring. Det er klubben sin det.

Fire av klassevinnerne i fjor kommer ikke til å gjenta suksessen i årets NM i buldring. Uten Thilo Schröter og Hannah Midtbø på deltakerlisten når NM starter opp i Stavanger lørdag er feltet langt mer åpent i seniorklassene

Kvinner senior: Hafsaas vs Haave
I kvinneklassen er Tina Johnsen Hafsaas og Sunniva Haave klare favoritter, men det er ikke lett å gjette hvem som vinner av de to, De har plassert seg høyest i hver av årets verdenscuper. Tina har kanskje fått trene bedre i sitt Sveits-opphold enn Sunniva som har vært praksis-student, men har nok til gjengjeld måtte prioritere utholdenhet før verdenscupene i led starter. Men kombinert med mer rutine gir det fordel Tina.

Fra ifjor har Hannah Midtbø droppet konkurranser etter et dusin år i manesjen. Og Mia Kastet er ikke  med, selv om hun var med i første verdenscupen i Sveits for en måned siden. Også Ingrid Helene Amundrud mangler i sitt første år som senior, selv om hun tok den sterke fjerdeplassen i Nordisk før jul. Men konkurransen blir bra. På tredjeplass er Bibiane Næss en sterk kandidat etter en bra fjerdeplass i NM ifjor, men det er også Maria Sandbu som etter flere år som seriøs student har klatret knallhardt i statene i en lang påsketur og senest gikk en 7C-bulder nå rett før NM. Jeg tror Maria går for medalje igjen, slik hun har gjort mange ganger før.

Herrer senior: Hamre vs Evensen
I herreklassen er det et ganske åpen felt også. Det åpner for en spennende duell mellom Tarjei Hamre og Endre Sandø Evensen. Endre er den eneste av finalistene i fjorårets NM-finale og fra Norgescupen i Drammen som er med, og han fikk fjeredeplass da. Hamre var ikke med i NM og nordisk, men viste en helt fantastisk form utendørs i påsken med flere 8B-bestigninger. Så hvis jeg skal ta sjansen, så tipper jeg Tarjei. Tredjeplassen er åpen, men Patrick Pedersen og Kristoffer Klev tegner seg som to kandidater. Ian Hollows er alltid sterkt, og Ole-Gunnar Olsen og Per Magne Kirkhus er to inneprofiler fra Oslo som også kan markere seg mot en finale.
Også her mangler Thilo, som naturlig nok prioriterer verdenscup i Kina etter den fantastiske 11. plassen i Moskva for noen uker siden. Erik Grandelius klatrer i Yosemite, og flere andre er forhindret fra å delta, prioriterer ikke å reise til Stavanger eller er ruteskruere.
To av de sterkeste buldrerne, Martin Mobråten og Kenneth Elvegaard er som vanlig ruteskruere.

De sterkeste lokale buldrerne deltar heller ikke, det er ikke konkurranser som er viktigst for dem. Derfor er det et litt svekket felt som stiller, slik det dessverre også var på led-NM i Stavanger ifjor høst. Men heldigvis kommer også mange sterke klatrere til, så det blir et bra felt.

Eldre junior kvinner: Lauridsen vs Wollebæk vs Kindlihagen
I eldre junior kvinner har hele den gyldne 99-generasjonen blitt seniorer, og nesten ingen av dem stiller heller der pga skader og sikkert andre årsaker. Derfor er denne klassen også mer åpen, og uten de rendyrkede buldreprofilene. Ingrid Kindlihagen fra Haugaland klatrelag har sitt første år i klassen, og representerte Norge i europeiske buldrecupen i Portugal nylig hvor hun gjorde det bra. Så hun kan også utfordre førsteplassen og sikte på pallen. Hun slo såvidt Mia Støver Wollebæk fra Trondheim i den første europeiske buldrecupen i april. Mia vant NM i led ganske klart i samme hall før jul. og tok tross alt sølv i fjorårets NM i buldring og vant norgescupen i Trondheim. Så dette blir en spennende duell, med Marie Aagard Lauridsen fra Ålesund som enda en sterk utfordrer til seieren. Regine Storå fra Bodø KK er også en god finalekandidat.

Eldre junior herrer: Suthurst vs Aasmundsen
Albert Ilsaas Suthurst fra Kolsås KKvant i fjor, og har gjort det helt fint i den siste europeiske ungdomscupen, mens Jens Kristian Hagaseth Aasmundsen  fra Oslo KK vant siste norgescup. De utfordres av Leo Chiba fra Tromsø, som tok andreplass i NM og førsteplass i norgescupen i Drammen, og med Hauk Lem fra Kolsås KK som enda en utfordrer til seier og pallplass. Så dette er en jevn og fin klasse. Her er det også flere som kan markere seg, som Ola Søndral fra Geilo kan også være en spennende utfordrer hvis det blir mye hopp og sprett.

Yngre junior kvinner: Øvre-Eide mot Lemvik
Dette blir en spennende duell med et av de største talentene i norsk klatring. Sunniva Øvre-Eide fra Grenland KK gjorde det best av de norske i europeiske ungdomscupen for en måned siden, vant sist norgescup og vant NM buldring i sitt første år som yngre junior, og er den yngste norske kvinnen som har gått 8a. Men Edel Lemvik fra BRV kom rett bak i norgescup og europeisk ungdomscup, og klatrer på hjemmebane på en vegg hun kjenner og hvor hun vant NM på led, og har kanskje fokusert litt mindre på tauklatring ute enn Sunniva. Så dette blir en spennende duell. Emma Støver Wollebæk er også en sterk pallplasskandidat.

Yngre junior herrer: Kolsås-duellen Kirkebø vs Ravlo-Caspersen
To  av de største herretalentene på mange år er favoritter hos de yngste juniorene. Det er bare et par måneder som skiller favoritten Theodor Kirkebø i 2004-klassen og Per Ravlo-Caspersen i 2005-årsklassen: Theodor markerte seg bra i fjor, og kronet det med et NM i led og vant også norgescupen i Trondheim foran Per. Begge har gått 9- i vinter, som to av de yngste noensinne. Bak disse var det et hav til de andre i den første norgescupen, men her har BRV en sjanse til en pallplass til.


4 kommentarer:

 1. Edel lemvik vant vel NM tau i 2017?

  SvarSlett
 2. Det stemmer. Takk for at du sier fra. Blanda NM tau og buldring, de vant hver sin. Har rettet opp

  SvarSlett
 3. Følges ikke de nye ifsc-reglene der #topp + #soner teller mer enn antall forsøk på topp?

  SvarSlett
 4. Jo, de bruker de nye reglene hvor det også kalles bonus og ikke sonetak. Men det hadde uansett ingen betydning i denne konkurransen for noen av finalene, resultatet ville så vidt jeg ser vært det samme med årets og fjorårets regler. Nå teller: Antall topp, antall bonus, antall forsøk topp, antall forsøk bonus, og deretter resultat kvalikk.

  SvarSlett