lørdag 4. november 2023

Henning Eidsheim og Jonas Østrem "onsighter" The Nose på 17 timer

Henning Eidsheim og Jonas Østrem klatret The Nose på El Capitan på 17 timer første gang de prøvde seg på ruta og veggen for litt siden. Jeg har ikke oversikt over andre nordmenn som har klatret denne superklassikeren på en dag, men det er uansett en rask bestigning i første forsøk. 

Martin Olslund og Erik Grandelius gikk den på 8 timer i 2018. I 2012 gikk Steinar Grynning den også på en dag sammen med en dansk klatrer. 

Slike raske bestigninger foregår med en blanding av fri og teknisk klatring. Og selv om den er gått på kjappe to timer, så er det med ekstremt mye innøvning, med ganske store sjanser pga få sikringer underveis og med klatrere i verdensklasse. Ruta er omlag 900 meter høy og med klatring absolutt hele veien. 

Her er storiene på instagram fra The Nose på Hennings instakonto.

Uka før det The Nose gikk de også Freerider, men presiserer at de ikke gikk alt i fri (grad 8/8+ på glatt granitt er krevende, og bare en norsk bestigning har vært i fri) 

Henning har markert seg med flere kule storveggsturer i norske fjell spesielt det siste året med både Blåmannen i fri og Luft, Vind ingenting direkteversjon, begge med Tuva Stavø. 

Jonas Østrem har også solid klatreerfaring fra norske fjell, alpene og Patagonia blant annet, og er tindeguide-aspirant og driver selskapet Vertikale Eventyr.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar