tirsdag 15. oktober 2024

Drømmedueller i NM: Leo Bøe mot Pete Whittaker

 Det blir flere stilige dueller i NM i led og para-led i helgen i Bergen, spesielt i menn og kvinner senior led. 

  • I herrer senior stiller mange av de gode konkurranseklatrerne de siste årene, samt en overraskelse i form av den engelske stjerneklatreren Pete Whittaker som jo tildels hører hjemme i Bergen deler av året, selv om han formelt sett ikke kan vinne norgesmestertittelen. Han møtet Leo Bøe, som etter å ha vært en av klatrerne i verden som har gått flest ruter på 9a- nivå de siste par årene igjen stiller ii en konkurranse. Også Ørjan Rødland Vaage tar på seg startnummer igjen, han vant kanskje litt overraskende den siste duellen mot Leo Bøe i NM for et par år siden. Disse utfordres av de beste juniorene Per Ravlo Caspersen og Trym Landmark, som har adskillig mer konkurransetrening det siste året selv om de ikke nådde helt opp i Nordisk mesterskap sist helg og dermed kanskje ikke er i sin aller mest strålende ledform selv om Trym var litt uheldig i toppen av finalen. Jeg holder en knapp på Leo Bøe, som i motsetning til de andre har brukt mesteparten av året på hard ledklatring, men fordelingen på pallen er ganske åpen. 
  • Kvinneklassen er minst like spennende, med en åpenbar duell mellom de tre store i konkurransesammenheng de siste årene med Sunniva Øvre-Eide, Ingrid Kindlihagen og Tina Johnsen Hafsaas. Tina har akkurat annonsert at hun trekker seg fra landslaget og internasjonale konkurranser etter den beste kvinnelige karrieren i Norge med flere verdenscupfinaler, EM-finaler og diverse norske og nordiske mestersskap. I år er det Sunniva som har hatt den klart beste prestasjonen med den eneste norske semifinalen i en verdenscup på 2020-tallet. Ingrid Kindlihagen kom på 8. plass i EM i kombinert, mens Sunniva kom på 11. plass. Men i led har Sunniva gjennomgående vært best de siste årene, og hadde også null problemer med å toppe finaleruta og vinne nordisk sist helg. Kvinneklassen har også med Mari Augusta Salvesen, en av verdens beste kvinnelige rissklatrere, så hvis det blir litt jamming i finalen så kan alt skje.... Emmelie Conders, 17 år, stiller også i seniorklassen og kan utfordre de fleste andre seniorene - og vant nordisk i sin klasse veldig klart sist helg. Foreløpig er det 13 påmeldte, og det kreves 15 for en kongepokal, så vi får håpe et par til stiller opp. 
  • Juniorklassene blir litt preget av at noen av favorittene stiller i senior, men det er også imponerende mange påmeldte med blant annet 28 kvinner i 16-17 årsklassen og 29 i gutter 13-15 år og i 16-17 årsklassen og 33 jenter i 13-15 årsklassen. 
  • Det høyeste internasjonale nivået er åpenbart i paraklassen, hvor det tilsammen stiller 16 deltakere og seks av dem har medaljer fra verdenscup og VM. 

Totalt er nærmere 190 påmeldt til konkurransen i Vestveggen, det imponerende anlegget til Bergen Klatreklubb i Åsene nord i Bergen. 

mandag 14. oktober 2024

Arne Farestveit onsighter grad 8b på Kalymnos

Arne Farestveit perser på onsight med å lede Trypophobie, grad 8b (norsk grad 9) på Kalymnos. Onsight betyr at han ikke har sett andre prøve ruta før, og det er svært få norske klatrere som har gått grad 9 på denne måten. 

Arne tar et ørlite forbehold om at ruta kanskje heller mot grad 8a+ på sitt scorecard på 8a.nu, mens det er andre som har gått den som har ticket den som 8b+, og ingen andre skriver soft eller lignende vurderinger som kjennetegner ruter som kanskje ikke helt holder graden. 

Arne gikk også to ruter grad 8b+ og onsightet 8a i en produktiv tur til klatreøya som så mange norske klatrere besøker på senhøsten. 

Han har tidligere klatret to ruter på grad 9a i Flatanger, og ellers gjort mange ruter opp til den graden. 



Vegard Breies vinterklatrefilm Prosjektet er nå på Youtube


Vegard Breie lanserte i fjor vinterklatrefilmen Prosjektet, hvor han fulgte Glenn Edvardsen og John Henry Nilssen på en førstebestigning opp Urdevassberget på høyfjellet mellom Hol og Aurland. Nå har han lagt filmen ut på youtube til glede for massene som ikke var med på visningene i fjor. 

Filmen er et sjeldent filmatisk møte med vinterklatring opp en flere hundre meter høy vegg, samt litt forsøk på å klatre/repetere en hard miksrute i en overhengende vegg under Totten nær Snertehaugen i Hemsedal, som ble gått av to av verdens beste isklatrere for en stund tilbake. 

John Henry har blitt en av skarpklatrerne på is og miks de siste årene, med blant annet en sterk førstebestigning av en linje på Totten-veggen i Hemsedal for noen år siden med Andreas Klarström, og har tidligere markert seg som konkurranseklatrer med NM-medaljer, 8c-førstebestignigner, 8b på egne kiler, ny rute på Kjerag og andre sterke prestasjoner - så en av de beste allrounderne i norsk klatrehistorie. Glenn har spilt en noe mer mytisk rolle i klatringen med flere harde bestigninger, blant annet førstebestigninger i Pamir, opp nordveggen på Eiger og på Grandes Jorasses og med førstebestigninger i vegger og fjell sommer og vinter i både Telemark og Sølen-området når han ikke har jobbet for Forsvaret, og var for et par tiår siden også kjent som et av de store mellomdistansetalentene før Ingebrigtsen-brødrene satte nye standarderer på det området. Tilsammen er de et sterkt taulag i filmen som imponerer med klatring opp til M7 på den nye ruta de går og som i stor grad er dokumentert i filmen, selv om jeg vel ikke tror de har gått så mange andre ruter sammen før denne filmen. 

Filmen er Vegard Breies andre filmgave til norsk klatring etter at han lanserte Fuglane i fjor, hvor ogs John Henry deltar på en førstebestigning av en sommerrute på en vegg i Drangedal sammen med Eirik Hæreid Marcussen og Eirin Breie i det forsøket som førte dem til topps. 

I sommer fulgte han også Kristoffer Klev og Hannes Puman på deres race for å repetere noen av de hardeste storveggsrutene i Lofoten og på Blåmannen i Troms, så vi får glede oss til nye filmopplevelser av uteklatring på store vegger. 

søndag 13. oktober 2024

Fire norske gull i Nordisk mesterskap i led - ingen norskeherrer stilte i senior

Bilde hentet fra livestreamen av Sunniva Øvre-Eide som ser ganske uanfektet ut mens hun som eneste kvinne topper finaleruta. 


Norge tok fire sterke gull i Nordisk Mesterskap i Gøteborg i helgen. Dette var mestvinnende foran Sverige med tre gull og et finsk gull. 

  • Sunniva Øvre-Eide fra Grenland klatreklubb tok et klart gull i senior kvinner. 
  • Johanne Flemmen Bø fra Trondheim Klatreklubb tok gull i yngste juniorklasse
  • Trym Raum-Eide fra Trondeim klatreklubb tok gull i yngste juniorklasse, med Hauk Bratland fra Oslo KK på 3. plass. 
  • Emmelie Conders fra Kolsås KK tok et klart gull i mellomste juniorklasse. 
Ellers fikk også Per Ravlo Caspersen fra Kolsås KK andreplass i juniorklassen, mens Olai Holtermann Ødegaard fra Kolsås KK tredjeplass i den mellomste juniorklassen og Hanne Sofie Bjørn-Lian fra Oslo KK også fikk det i den eldste juniorklassen. 

Det er også verd å merke seg at ingen norske senior herrer stilte i nordisk i år heller. Det gjorde heller ikke Hannes Puman, den beste svensken. 

Så Norge har flest gull og flest medaljer, og spesielt imponerende med to gull til Trondheim, men svenskene har tatt innpå på herresiden og særlig ved å stille opp i seniorklassen og ved å gjøre endel framskritt i ledklatringen der de norske juniorene har mistet litt av den sterke posisjonen som man har hatt i flere år. 

søndag 6. oktober 2024

Virginia Vignal (14 år) fra Bergen går sin tredje 9-

Her er fra insta-kontoen til Virginia fra hennes første 9- ifjor, som den kanskje yngste kvinnen i Norge. 

Virginia Vignal har i helgen ledet Øgletryne (grad 9-) på Sageveggen på Sotra. Dette er hennes tredje rute på graden, etter at hun gikk Pilsnergenerasjonen for et år siden som 13 åring. Hun omtaler selv Øgletryne som en "soft" rute på graden på 8a.nu-scorecardet, i likhet med noen andre bestigere av denne fine ruta.

Jeg tror Virginia er den yngste kvinnen, og en av de yngste norske klatrerne, som har gått denne graden og ikke minst gått flere ruter på den som 14-åring. Såvidt jeg kan se så gitt for eksempel Sunniva Øvre-Eide sin første 9- det året hun var 14 år. Men å måle rekorder og perser i denne alderen er ikke en spesiell meningsfull øvelse, så uansett er dette en post for å formidle at det er en sterk og gira ung kvinne i Bergen som kan gjøre store ting etterhvert. 

Hun har også gjort det bra i konkurranser, med flere pallplasser i både led og buldring de siste to årene. 




onsdag 2. oktober 2024

Leo Bøe klatrer Change første taulengde (9a+) i Hansheller-hula i Flatanger


Leo Bøe har perset med å klatre 9a+ med å gå første del av ruta Change. Adam Ondra definerte dette som en egen rute med grad 9a+ da han gikk denne tilbake i sommeren 2012, før han kom tilbake senere på høsten og gikk hele Change som da var gradert som 9b+ og vurdert som da verdens hardeste rute. 

Leo har de siste par årene klatret 14 ruter grad 9a.