søndag 17. november 2019

"Gullet hem til Bergen" med kong Leo. Tina overlegen gullvinner

Leo Ketil Bøe tok en overlegen seier i NM herrer, like overlegen som Tina Johnsen Hafsaas var i kvinneklassen. Begge toppet finalerutene på Oslo klatresenter, som de eneste i alle NM-klassene og som siste deltakere. Mange tak foran sølvvinnerne.

Dermed er herregullet igjen i hendene på en bergenser, tre år etter at Magnus Midtbø la opp som konkurranseklatrer med å vinne sitt 12 NM etter like mange år som stjerne i verdenscupen. Vi har vel snaut 30 NM i herreklassen siden en uoffisell start rundt 1990, og bergensere har tatt over halvparten av dem med Leo, Magnus og Frank Sæthre med et par NM-gull tidlig 90-tall.

Med to topp i seniorklassene stemte alt i tidenes største NM, og med et felles NM i sportsklatring og Para-klatring med over et dusin deltakere i de ulike klassene. Her er lenke til Para-NM, hvor jeg ikke har sett en resultatliste ennå.

19 år gamle Leo beviste klart at han for tiden er den eneste i NM av herrene med svært god pump da han så ut til å cruise gjennom finaleruta på grad 9-/9. Så kan vi lure på om ikke Magnus fremdeles greit hadde klatra ruta, og det vil være spennende å se Tina på den samme finaleruta. Leo er i sitt første senior NM etter ett år med skade, og mange NM og Nordisk i juniorklassen, og har også gått lange ruter opp til grad 8b+ i Loddefjord i Bergen. Han vant over Thilo Schröter fra Kolsås KK, som igjen vant over Stian Christophersen fra Oslo KK på bedre tid siden de også kom likt i kvalifiseringen.

Tina matcher NM-rekorden
Tina var så overlegen som man kunne vente i kvinneklassen, særlig på en pumprute av dette slaget. Dette er så vidt jeg kan se hennes syvende NM i sportsklatring, og dermed har hun like mange NM-gull i denne grenen som Gry Hansen tok på 90-tallet og Linn Karin Stendal tok på 2000-tallet. Ett år til, så er hun tidenes norske konkurranseklatrer både på resultater og antall NM-gull. Skader og internasjonale konkurranser har hindret henne i å ta et par NM-titler til.

På andreplass kom Camille Pettersen fra Sarpsborg Klatreklubb. Litt ukjent for de fleste, siden hun nå bor i Frankrike hvor hun også har markert seg i regionale klatrekonkurranser så vidt jeg kan se. Hun var også med i nordisk mesterskap i buldring, hvor hun gjorde det bra. Hun kom ett flytt lengre enn Lisa-Maria Kvandahl fra Kolsås KK, som igjen slo Sunniva Haave fra Oslo KK på bedre kvalikk-resultat.

Her er resultatlistene fra de seks NM-klassene
Her er klatrefotograf Torbjørn Wiiks fine samling bilder fra NM, som han vel ennå legger ut nye i.

I juniorklassene ble det som ventet flere stilige dueller mellom de gode klatrerne, hvor jeg tror omtrent alle de beste stilte.

Eldre jenter junior
Ingrid Kindlihagen fra Haugaland Klatrelag tok gullet et par flytt foran Emma Støver Wollebæk, de to er den andre skarpe og stilige duellen i juniorklassen. Oda Lauridsen fra Lillehammer klatreklubb tok bronsje. Ingrid ville tatt sølv i seniorklassen, de klatret på samme rute, som både viser hennes høye nivå og også nivåforskjellen mellom seniorvinner Tina og de andre kvinnene som deltok i senior.

Yngre jenter junior
Sunniva Øvre-Eide fra Grenland KK slo Edel Lemvik, fra BRV og de ble bare skilt på tid etter at begge toppet de to kvalikkrutene og kom like langt i finalen noen noen få harde flytt fra toppen. Disse følger hverandre så tett så tett at det lover godt for norsk konkurranseklatring. Inge Aarhus fra Bergen KK kom på tredjeplass.

Yngre junior gutter
Per Ravlo Caspersen fra Kolsås vant på tid etter at han også likt med Theodor Kirkebø, ett flytt lengre enn de to jevngamle vinnerne i juniorklassen. Per rotet lenge rundt for å få klipt øverst slynge, så det hadde vært spennende å se om han kunne toppet med en litt bedre løsning. Per bor et år i Frankrike, og gjør det også bra i regionale konkurranser der. Kristoffer Raa Danielsen fra BRV tok bronsje, ikke helt uventet, bare et halvt flytt under de to første.  Finalens lille overraskelse var vel 14 år gamle Daniel Midttun fra Drammen klatreklubb, som toppet de to kvalikkrundene som en av fem bare noen uker etter at han startet å lede. Han klatret finalen med en brist eller alvorlig overtråkk fra oppvarmingen, såpass alvorlig at det måtte gipses på legevakta. Så det var vel finalisten med den høyeste smerteterskelen. (Jeg er trener for DKK-juniorene, derfor denne lille episoden).

Eldre junior gutter
Albert Suthurst fra Kolsås KK vant finalen ganske klart, og ville tatt 7. plass i seniorklassen som klatret på samme rute (og videre gjennom det siste overhenget). Han slo Tobias Reidel fra Oslo KK, som vant over Arne Farestveit fra Sogndal KK med bedre kvalikk-resultat.

Kolsås klart beste klubb
Kolsås ble den overlegne vinneren av klubbene med tre gull, to sølv og en bronsje.
Bergen KK: Ett gull, en bronsje
Grenland: Ett gull
Haugland Kl: Ett gull
BRV: To sølv, en bronsje
Oslo: Ett sølv, en bronsje
Trondheim KK: Ett sølv
Sarpsborg KK: Ett sølv
Sogndal KK: En bronsje
Lillehammer KK: En bronsje

Fantastisk NM
Samle sett må dette ha vært det beste NM noensinne i sportsklatring, inkludert et like imponerende NM i paraklatring.
Et flott arrangement på alle måter  fra Oslo klatresenter og de to Oslo-klubbene. Ruteskruerne Adam Pustelnik og Joakim Louis Sæther traff perfekt, spesielt i seniorklassene. Og alt det andre fra avvikling til bra stream med video og kommentering gikk bra, og ikke minst med rekordmange deltakere. Spesielt bra rekruttert i kvinner senior hvor det for første gang på lenge var et bra antall deltakere og bra samla nivå på finalistene.
Alt i alt en fest. Og ut fra instagram ble det også en bra fest etterpå
(selv måtte jeg baile etter første rute på sykdom og krype under dyna hjemme og bare følge finalen på den gode streamen) 

1 kommentar: