torsdag 14. november 2019

Dette blir tidenes NM - her er favoritteneNM blir en fest - enkelt og greit. Årets NM i tau på lørdag på Oslo klatresenter blir tidenes NM så vidt jeg kan se. Aldri har flere gode seniorklatrere vært med. En håndfull klatrere som har gått 8c+ eller hardere er med i herreklassen, og  alle minus en som har gått 8b+ eller hardere er med i kvinneklassen.

Her er deltakerlista

Juniorklassen har som vanlig med seg alle favorittene, og flere til. Så etter noen norgescuper hittil i år hvor seniorklassene dessverre har lignet mer på et utvidet klubbmesterskap, så er det nå duket til storfest på Oslo klatresenter hvor nesten alle som kan klatre hardt - med noen unntak - stiller opp.

I senior herrer blir det et bikkjerace uten noen åpenbar favoritt. Thilo Schröder vant nordisk mesterskap sist helg, og har kanskje et ørlite favorittstempel. Men han møter Erik Grandelius, det svenske fenomenet bosatt i Norge som kanskje er en av de bedre all-round klatrerne i verden. Han møter også superskarpe Martin Mobråten og Stian Christophersen, og den nyinnflyttet Lucas Marques som vel har klatra 9a eller deromkring.
Thilo utfordres kanskje vel så mye av youngguns Leo Ketil Bøe fra Bergen, som er tilbake fra et år med skade eller noe slikt og skal nå etablere seg i seniorklassen etter å ha herja i juniorklassen i årevis. Han viste i Bodø at han sighter 8a, og det er kanskje nok til å vinne en jevnt pumpende rute. Kristoffer Klev kan også bli spennende å følge inn i en finale. Endre Sandø Evensen er også finalekandidat, med et par sterke bestigninger i Loddefjord i høst.

Ved siden av Magnus Midtbø, som jo har lagt opp etter ti strake år med NM, savnes John Henry Nilssen og et par andre 8c+ eller mer klatrere som har fulgt trekkfuglene sørover til Spania.

Tina Johnsen Hafsaas er en av de klareste favorittene i hele NM, slik hun har vært i flere år på rad.
Det er et sjeldent sterkt felt hvor minst tre av deltakerne har klatra 8b+ og hardere. Det tror jeg ikke har skjedd før. Men det ser ikke ut til at noen kan utfordre EM-finalisten Tina selv om hun gikk på en liten smell i Nordisk mesterskap sist helg med en tredjeplass. Sølvfavoritten er Lisa Marie Kvandahl som er i sitt første år som senior foran konkurransebuldrer Sunniva Haave med ferske norgescupseire på tau i høst. Det blir også spennende å følge nybakt mamma Elise Nesheim og nybakt lege Maria Davies Sandbu.

Alle de sterke juniorene stiller opp, som vanlig.
For mange av juniorene som har konkurrert internasjonal,t er dette helt på tampen av en lang konkurransesesong som helt åpenbart må tære på kreftene til selv de beste av dem.

Yngre junior jenter:
Sunniva Øvre-Eide og Edel Lemvik er kanskje de to største håpene i norsk konkurranseklatring, og de to femtenåringene kjemper stilige dueller i hver konkurranse i både buldring og tau. BRVs Edel har vunnet flertallet av slagene i år, men Sunniva fra Grenland vant Nordisk. Tredjeplassen bør det enda yngre håpet Elise Frantzen Olsen kunne kapre.

Eldre junior jenter
Emma Støver Wollebæk og Ingrid Kindlihagen er den andre sterke duellen hos jentene. Emma fra Trondheim KK ligger kanskje sterkest an, men Ingrid fra Haugland KK kan utfordre henne på en god dag. Tredjeplassen er mer åpen, men Regine Storå fra Bodø - og fersk nordisk mester i buldring - kan kapre den foran Amanda Buer fra Oslo KK og et par andre finalekandidater.


Yngre junior gutter
Teodor Kirkebø fra Kolsås KK har vunnet det mest i Norge og Norden i både buldring og led, men i høst har han ikke konkurrert mot Per Ravlo Caspersen som bor et år i Frankrike. Hvis pumpen til Per sitter, så kan han på en god dag utfordre Teodor. BRV-juniorene kan også utfordre pallplassene, men litt yngre Trym Skuggen Landmark har nok også lyst på den.

Eldre junior gutter
Arne Farestveit fra Sogndal KK er nok favoritten med en sterk onsight opp til grad 9- helt opp til topptaket, hvor han sklei av i jubelen, i sist norgescup, og med flere sterke uteruter i beltet. Albert Suthurst er en bokstavelig talt sterk utfordrer, med Leo Chiba fra Tromsø og Tobias Reidel fra Oslo KK som kandidater til den siste pallplassen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar