lørdag 16. april 2022

Eline Næsheim leder Maraton (grad 9) på Damtjern

Eline Næsheim ledet Maraton (grad 9) på påskeaften, og har dermed gått enda en rute på grad 9/8b. 

Med bestigningen fortsetter hun å markere seg som en av kvinnene som går flest ruter på niergraden i Norge, tidligere i våres gikk hun Crackoholic (grad 9-) på egne sikringer på Ulorna i Bohuslän, og i fjor høst gikk hun en håndfull ruter på grad 9- og 9-/9 eller 9 på Bergflødt og Hvarnes. Hun gikk også Le coq sportif på Hvarnes (grad 9) for et par år siden som første og foreløpig eneste mamma i Norge og jeg er også ganske sikker på i Norden. For hun ble mamma gikk hun flere ruter opp til grad 9 og 9/9+ i Spania i Norge. 

Maraton er nordens første nierrute og ble gått i 1988 av Per Hustad, og har fått relativt mange bestigninger og de fleste etter så mange forsøk at innsatsen bærer preg av rutenavnet. Dette er vel den fjerde kvinnelige bestigningen etter at Tina Johnsen Hafsaas gjorde den først i februar for to år siden, og så gikk Sunniva Øvre-Eide den som yngste noensinne i mars 2020 og Paula Voldner i 2021. 

Hun har jobbet på ruta et par uker, inkludert et godt forsøk dagen før hun klatret NM i buldring i Bergen hvor hun tok en fin fjerdeplass i sin første buldrekonkurransen på noen år. Hun tok også sølv i NM i Bergen på led i desember. 
2 kommentarer:

 1. Imponerende!

  Bore, med "markere seg som kvinnen som går flest ruter på niergraden i Norge",referer du da til kvinnen som går flest ruter av grad 9 innad i Norge eller går ruter på 9`r tallet (fra 9- til 9+) generelt i inn og utland? Var litt forvirrende hva påstanden var basert på ettersom du nevnte ruter både i Sverige og Spania og alt fra siste år til "all time".

  Uansett tenker jeg det ikke stemmer helt med mindre kriteriene er veldig spesifikke? Sunniva f.eks har jo gått en del hardt innad i Norge de siste 12 månedene (uten at jeg har helt oversikt over antall) og både Tina og Maria har vel begge gått flere harde ruter innad i Norge om det ikke er snakk om de siste 12 månedene.

  Inkluderer du utlandet er nok Maria på topp "all time" med 80 ruter mellom 9- og 9+ med Tina på en god andre med 69. (Eline ligger noe lengre ned på lista med 31)

  Ser du kun på de siste 12 månedene er vel Andrine på en ganske klar førsteplass (noe som ikke er så rart da hun har vært på tur hele vinteren) med 19 ruter fra 9- og opp mot Elines 9. (fra 8b og opp er tallet 7 for Andrine og 2 for Eline)

  Ikke at disse tallene gjør Elines prestasjoner noe mindre imponerende på noe som helst vis, er bare nyskjerrig på hva påstanden er basert på ;)


  SvarSlett
 2. Hei Henning. Du er som alltid presis og god i vurderingene. Her er det bare litt dårlig norsk ute og går, selv om det primært var tenkt den siste tiden og i Norge. Men har retta til det som var tenkt, nemlig at hun er en av kvinnene som går flest, siden det er litt vanskelig å sammenligne ruter, hva er tidsperioden, i Norge eller inkludert utlandet osv. Enig i vurderingene dine.

  SvarSlett