mandag 12. juni 2023

Kristin Harila bestiger Manaslu og utfordres på helikopterbruk

Kristin Harila besteg lørdag Manaslu som den niende toppen over 8000 meter i årets rekordforsøk.  Dette er den raskeste bestigningen noensinne av ni topper, og det er også den siste hun mangler i Nepal og Kina før hun satser på å klatre fem topper i Pakistan i sommer. Nå så hun ganske sliten og syk ut i den siste instagra

Bestigningen kommer uka etter at hun klatret Annapurna og Dhaulagiri, og er svært seint i sesongen som for de fleste er avsluttet for ukevis siden for å unngå monsunen om sommeren i Nepal. Frykten for å bli rammet av nedbøren er høyst trolig grunnen til at hun rushet såpass for å komme på toppen. Ifølge Yr er det meldt regn og snø fra denne uka, noe som ville gjort bestigningen veldig vanskelig. Hun klatret med sitt faste team med Lama Sherpa og Pasang Nurbu Sherpa. 

Spanske Desnivel har ut fra det jeg kan se en god gjennomgang av bestigningen hennes og hvordan hun har klatret 9 topper på 46 dager.

Samtidig som hun var på vei ned fra toppen så kom en ny runde med beskydning mot henne. Denne gangen er det påstander om heliktopterbruk, som hun ikke fikk imøtegå før de ble publisert av Explorersweb

Saken er basert på en video fra en sherpaklatrer, omtalt som Mingma G. Sherpa som mener Harila og teamet har brukt helikopter for å sette ut sherpaklatrere som kunne åpne ruta og legge ut tau, og det kan også tolkes som om han lurer på om hun startet i basecamp eller på et høyere punkt på ruta. 

Harila er svært forbannet i sin kommentar et døgn senere når hun er nede (se instagraminnlegg nedenfor). Det er lett å forstå at hun er oppbrakt over at slike påstander blir publisert før hun får anledning til å svare på dem. Hun opplevde det samme tidligere i våres med beskyldningene om at hun hadde byttet ut de to trofaste klatrerne som hadde fulgt henne til toppen ifjor. Heller ikke da fikk hun svart før de blogg-baserte nyhetsmediene som dekker Himalaya-klatring publiserte anklagene fra de to som var med på å hjelpe Harila opp 12 topper i 2022, og som ikke fikk visum inn i Kina i våres. 

Hun er også veldig tydelig på at det ikke er noen grunn til å mistenke henne for å ha brukt helikopter for å komme høyere på fjellet enn å starte fra base-camp, slik vanlig er, og viser til at hun har vært svært åpen og delt trackingen av bestigningen. Samtidig svarer hun ikke direkte på det som jeg leser som kritikken fra Mingma G, som er knyttet til at sherpateam ble sluppet ned i en høyere leir og kunne legge opp tau og åpne opp ruta nedover og plassere ut utstyr på campene. Dette er en metode som i så fall vil være ny, hvis jeg har forstått det rett. Å bruke helikopter til basecamp er vanlig, enten man liker det eller ikke, og ble brukt i den nåværende rekorden til Nirmal Purja

Vi får avvente hva hun eventuelt svarer på den diskusjonen. Jeg tenker at det i så fall er en interessant diskusjon. Jeg tipper utfordringen er at denne bestigningen skjer lenge etter at de andre ekspedisjonene har forlatt fjellet, og at i en "normalsituasjon" vil fjellet være mer tilgjengelig for bestigninger fordi det allerede er andre som har åpnet ruten til topps. Det ligger i kortene at de fleste bestigninger av 8000 metere i disse dager, både i kommersielle ekspedisjoner og slike rekordforsøk, baserer seg på at de risikable partiene er gått opp og har faste tau. Det er to helt forskjellige verdener fra å klatre uten noe hjelp og tilrettelegging, og å klatre opp med hjelp til utstyr og faste tau på utsatte partier. Så er spørsmålet om det er brukt helikopter her for å få opp utstyr og gjøre det lettere for teamet til Harila å gjøre ruta klar for en bestigning, siden de etablerte tauene er tatt ned for sesongen fra de andre turoperatørene. Det må Kristin få anledning til å svare på, og så får man gjøre en vurdering om det skiller seg mye fra alle de andre taktikkene som er etablert på slike topper, som å etablere faste tau, bruk av sherpaklatrere for å frakte utstyr, ta helikopter til basecamp osv osv. Det er allerede et svært langt stykke mellom vanlig alpinstil og den storindustrien som har utviklet seg i Himalaya for å gjøre det mulig å bestige 8000 meterne med mindre risiko og slit for klienter av ekspedisjonsselskapene. 

Manaslu er dermed igjen en litt omstridt topp knyttet til rekordforsøk på 8000 meterstoppene. For da den nåværende tidsrekorden ble satt av Nirmal Purja i 2019 på et halvt år og seks dager, så er det gjort et poeng i ettertid at han ikke var på den ekte toppen men en fortopp som er nesten like høy og langt mindre utsatt. 

Så får vi håpe Harila friskner til etter å ha havna på sykehus med en infeksjon ifølge hennes instagramkonto da hun kom til Kathmandu med helikopter samme dag som hun gikk ned fra toppen. For snart starter sesongen i Pakistan, hvor hun etter planen skal klatre fem topper den neste halvannen måned etter litt hvile, 





1 kommentar:

  1. Godkjent stil i klatring er å lede selv. Alle klatrere vet dette. Allikevel er det flere «alpinister» som bruker sherpaer til å sette opp faste tau. Som dem deretter bruker tauklemmer på, for å lettere komme til toppen. Dette er ikke godkjente bestigninger.
    Det å bruke oksygen er ikke heller ansett som godkjent stil. Det er doping.
    Jeg synes det er merkelig at media ikke er mer kritiske til dette. Bruk av helikopter, sherpaer, faste tau, tauklemmer, oksygen..
    «Årets eventyrer» vet hvordan å komme seg ut på eventyr på en stilfull måte.

    SvarSlett