lørdag 3. januar 2009

Opp- og nedtur for regionen

Drammensregionen ble kåret til Norges beste region rett før jul. Det er spennende og verdifullt, fordi det både kan gi hele regionen et ekstra fortrinn i forhold til å tiltrekke seg bedrifter og innbyggere. Det er bra i den trange tiden vi er i starten av.

Det er også spennende om statusen gjør det mer attraktivt å tenke og samhandle som en region, og ikke bare som enkeltaktører slik det altfor ofte blir i dag. En sterkere samling for regionen vil hjelpe alle, men mest kommuner som i dag sliter med å stå fram som attraktive på grunn av manglende utvikling eller dårlig kommuneøkonomi. Det går ikke like bra overalt, mens for eksempel Drammen for tiden står i fare for å bli bortskjemt av alt skrytet – senest i gårsdagens A-magasin.

Førsteplassen til regionen skjuler store forskjeller internt. Den samme kåringen som kåret Lier til den fjerde beste næringskommunen, plasserte Røyken nær bunnen. Nedre Eiker lå nær toppen i nyetableringer, mens Sigdal lå fjerde sist. For å nevne noen kontraster.

Forskjellene er også store internt i en kommune. Det viser dagens artikkel om mulighetene for Tofte og Hurum kommune. Den gir et annet bilde enn reportasjen som ble trykket før jul som var veldig preget av nedleggelsen av papirfabrikken og de ferske tallene som viste at Hurum var eneste kommune i vår region med fraflytting i årets ni første måneder.

Reportasjen fikk kritikk for at den ga et for negativt bilde av hvordan det var på Tofte, spesielt på forsiden. Vi er lydhøre for lesernes tilbakemeldinger, og fant ut at det var riktig med dagens artikkel som viser at Tofte har mange muligheter.

Men mulighetene skaper seg ikke selv, det må jobbes aktivt for å få dem til. Og vi skal heller ikke kimse av noen solide utfordringer. Vi har hatt noen år nå hvor mye har gått ganske lett for mange. Selv om statsministeren holdt en friksjonsfri og klisjéfylt tale første nyttårsdag, så har han i hvert fall rett i at det nå lønner seg å gå sammen for å skape noe bedre. Det gjelder både for regionen og for hvert enkelt lokalsamfunn.
Leder i Drammens Tidende lørdag 3. januar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar