tirsdag 6. januar 2009

Stevnemøte i den blå timen: Frp og Høyre

Hvis Norge hadde vært som Drammen eller Nedre Eiker, så hadde det blitt en bred, borgerlig regjering til høsten. Men ni måneder før valget er det liten interesse for å besvangre et reelt alternativ til dagens regjering – selv om det virker riktig så hyggelig når Høyres Trond Helleland og Frps Jørund Rytman møtes i dagens avis.

Problemet for de to lokale stortingsrepresentantene er at det virker veldig langt fram til et slikt regjeringsalternativ. Tonen er rett og slett ikke like god mellom Høyres leder og Frps formann.
Og uansett har ikke de to flertall nasjonalt, i motsetning til hva Frp og Høyre har i Drammen. KrF og Venstre må også være med. Det gir et veldig stabilt flertall på meningsmålingene, til tross for den rødgrønne fremgangen i høst.

Men de to sentrumspartiene stritter imot et slikt alternativ. De vil bare samarbeide med Høyre. Siv Jensen er like klar på at alle alternativer som ikke omfatter Frp vil bli torpedert.For sentrumspartiene er avstanden til Frp for stor på sentrale områder.

Men dette kan endre seg. Økt oljepengebruk skaper ikke konflikter i dagens nedgangstid. På miljø kan ikke sentrum leve med at Frp til tider er mer skeptisk til klimaendringene enn avtroppende president Bush. Så gjenstår det å se hva som vil skje i praksis. Drammen Venstre skryter i sin blogg av miljøprofilen på neste års kommunebudsjett, vedtatt med Frp.

Men slike lokale erfaringer avfeies med at rikspolitikken er mye mer prinsipiell og konfliktfylt. For Frp er det en utfordring at de ikke vil frasi seg meningene sine før det er forhandlinger, og det blir det ikke på grunn av de samme standpunktene. Den andre utfordringen er at Frp er så stort nå at sentrum, og til dels Høyre, er redde for at de vil bli for små i forhold. Men blir partiet mindre, vil de igjen satse på å skvise Frp.

Summen av dette er at så lenge det ikke er partiene selv som inviterer til møter som i dagens avis, så vil ikke et borgerlig flertall klare å stå fram som et realistisk regjeringsalternativ fram mot valget. I dagens urolige tider er nok det en klar ulempe i møtet med velgerne senere i år.
Leder i Drammens Tidende, søndag 4. januar 2009

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar