søndag 11. januar 2009

Et positivt engasjement

Kontrasten er enorm mellom gårsdagens arrangementer i Drammen og Oslo. Det er et imponerende engasjement når oppimot 2500 drammensere, små og store, møtes langs elvebredden for å lage det som kanskje er verdens største juletrevandring. Marsjen rundt Ypsilon og bybrua er en samlende markering og hyggelig avslutning på julefeiringen.

At så mange møter opp i sentrum en kald januarlørdag er fint i en by som tidligere ikke har vært kjent for å ha det aller største engasjementet på ulike områder. Men når så mange samlet seg i går, så følger det opp andre arrangementer som viser et økende engasjement i byen over flere år takket være mange ulike bidrag.

Avstanden kunne knapt vært større mellom den uskyldige og helt upolitiske elvejulevandringen i Drammen, og de gateslagene som samtidig finner sted i Oslo i kjølvannet av krigsdemonstrasjonene mot Israel. Tirsdag er det varslet støttemarkering for befolkningen i Gaza også her i Drammen. Noe annet ville vært merkelig med tanke på all lidelsen i denne krigen, som opprører og engasjerer på alle sider.

Arrangørene forsikrer at de vil gjøre alt de kan for at den lokale markeringen går fredelig for seg. Det bør være viktig for den samlede venstresiden her i byen som står bak demonstrasjonen. Volden i Oslo avsporet debatten i en konflikt som allerede er mer enn nok voldelig. Det er ingen grunn til å frykte tilsvarende hendelser her i byen. Konfliktnivået er et helt annet, og det er ingen særmiljøer her i distriktet som ønsker tilsvarende konfrontasjoner.

Det skader heller ikke at Drammen Frp har bestemt seg for å holde en mye lavere profil enn partiformannen hadde i Oslo, uten at hun skal lastes for det som skjedde. Begrensninger i ytringsfriheten er aldri bra, men det skader heller ikke å tenke fornuftig i en så opphetet konflikt.

Så lenge engasjementet er fredelig og konstruktivt, er det bra for området at flest mulig engasjerer seg og deltar på ulike vis. Det gjelder fra de helt uskyldige bymarkeringene til konfliktfylte saker i både nærmiljøet og i den storeverden.
Leder i Drammens Tidende, søndag 11. januar

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar