lørdag 21. august 2010

Gudevang går "Fraulein”, grad 8c

En av Norges vanskeligste klatreruter er etablert i Sogndal. Lars Ole Gudvang har fått gått ruta Fraulein på Kvam, og gitt den graden 8c.

Ruta er 28 meter høy og henger 13 meter ut, og krevde 26 dager med forsøk, skriver Gudevang på bloggen til Team Bratt i Sogndal. Han anslår at ruta har krevd opp mot 100 forsøk, i tillegg kommer forsøk fra blant annet Magnus Midtbø i fjor som har vært med på å foreslå graden 8c.

Dette er en av ytterst få ruter på denne graden. 8c er den høyeste graden på ruter besteget i Norge. Graden ble gått i Norge for første gang av Robert Caspersen for 12 år siden. Det er ennå ikke gått hardere ruter i Norge.

5 kommentarer:

 1. Noen av Sindres 8b ruter i Loddefjord, er nok ganske undergraderte... Lost, forlengelsen på spiralis osv....

  SvarSlett
 2. Og hva med Tortur i Julsundet? Er den nå offisielt underkjent?

  SvarSlett
 3. Jeg har ikke skrevet noe annet enn at Fryktelig i tvil var den første 8c, og har ikke skrevet om hvilke andre ruter det er. Det vet jeg ikke. Flykræsj på Hell er gradert dit. . Tviler ikke på at Sindres forlengelser i Loddefjord er harde. Tortur aner jeg ikke noe om, men er ikke sikker på om Tor S. selv satte den graden. Derfor skrev jeg bare om den første.

  SvarSlett
 4. Består ruta av et sammenhengende riss? Kunne den ha blitt gått "naturlig"? På et bilde av bestigningen ser den meget lett ut å sikre naturlig.

  SvarSlett
 5. Det hadde vært et veldig godt spørsmål hvis ikke den første delen av ruta hadde vært en grad 9 som ikke lar seg sikre naturlig, opplyser førstebestigeren. Da får du den vanskelige debatten om den burde vært en miks-rute. Jeg stoler på at Gudvangen veit hva han driver med. Alt tyder på det.

  SvarSlett