lørdag 21. august 2010

Og der satt 9a+ for Magnus, igjen

Magnus Midtbø har igjen gått en rute helt øverst der oppe blant de vanskeligste, Ali Hulk Extension. Det er, som navnet sier, en forlengelse av ruta Ali Hulk han gikk for en uke siden. Den har graden 9a+, og det er den andre ruta av graden som Magnus har gått. Han gikk La novena Enmienda for to år siden. Så blir det spennende å se om han får gått den litt hardere starten som gjør at førstebestigeren Daniel Andrada satte graden 9b på ruta.

Magnus skriver på bloggen sin om bestigningen

Ruta starter langt inne i en hule, og ruta ligger kanskje i et grenseland mellom et utrolig langt og hardt buldreproblem og en utrolig hard rute.

Bare for å sette Magnus sine prestasjoner i perspektiv, så er det bare noen få klatrere som opererer over dette nivået på grad 9b – som vel er den høyeste etablerte graden. Da må vi opp på superstjerner som Chris Sharma, Adam Ondra og Daniel Andrada – og et par til hvis vi tar med de litt mindre konfirmerte rutene med grader der oppe. 

Her er Daniel Andras liste fra et par år tilbake over verdens hardeste ruter.

Ellers er det noen få som opererer på den samme graden, som Dave Graham, Steve McClure og noen andre av verdens beste. Det er imponerende. Igjen. -----
Jeg har oppdatert dette innlegget litt siden Magnus nå har oppført at han også har onsightet en rute gradert 8b+ i Rodellar, i tillegg til de fire rutene grad 8b han har onsightet. Han har onsightet like hardt før, men skriver på 8a.nu at dette er hans hardeste noensinne. Han har også flashet, det vil si gått ruten etter å ha sett andre på den, grad 8c i to filfeller. Det er noen få tilfeller av onsight av 8c, og det er vel bare to som har gjort det med 8c+, Patxi Usobiaga og Adam Ondra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar