fredag 13. august 2010

Truer med å stoppe klatring på klippe med nazirutenavn

En sosialdemokrat i Sverige truer med å stoppe klatring på en klippe fordi rutene er utstyrt med nazistiske rutenavn. Avisa Dagens Nyheter har kost seg med denne pussige striden i et par dager nå etter at rutenavn som ”Kristallnatten”, ”Swastika” och ”3:e riket” har opprørt lokale aktører. Klippen ligger i et naturreservat, og politikeren mener derfor at det i verste fall er aktuelt å forby klatringen og ta ned boltene hvis ikke rutenavnene endres.

Klatreforbundet i Sverige vurderer nå å lage en rutenavnspolicy hvor det oppfordres til å bruke rutenavn som ikke støter folk, mens mannen bak Stockholms klatrefører syns det er en veldig overreaksjon fra politikeren.

Det er nok lettest å være enig med sistnevnte, selv om nazirutenavn nok ville slitt endel med å bli godtatt på norske klipper - jeg kommer ihvertfall ikke på noen klipper hvor det har skjedd. Det er litt pussig at klatrerne har laget slike klatrenavn, spesielt med de nynazistiske problemene som Sverige har hatt.

I den grad det er støtende rutenavn i Norge, så er vel det mest i forhold til de mer klassiske sex- og dophentydningene - selv om det heller ikke er veldig vanlig. Med en kjapp titt på noen førere er det vel et par felt på hver sin side av Ytre Oslofjord som eventuelt kunne støtt de mest pripne. På den litt perifere klippen Verket i Hurum ligger ruter med navn som Føderør, Blowjob, Slimpropp osv. Ikke veldig elegant, men jeg tviler på at selv Hurum KrF går bananas.
På den andre siden av fjorden ligger Hankø, hvor det er en pussig kontrast mellom de royale og rike hyttefeltene og klatreruter med dopslang som Mekker´n trekker´n og Bakern smaker´n - for å ta noen eksempler. Fordelen her er vel at de som lettest lar seg støte ikke er de som lettest kjenner til dopbetydninngen.

Så har vi rutenavn som hentyder på at det har vært en kamp å komme opp, og som bruker krigssjargong eller slag. Som Stalingrad i Nedre Sydstup på Kolsås - en av norges første syvere, men det er noe helt annet. Ben Moon brukte det vel litt bevisst da han klatret noen av de da hardeste rutene i Frankrike, og brukte navn på slagsteder som Agincourt hvor britene slo franskmennene i middelalderen.

Rutenavn som Piknik med døden på Bergflødt i Lier kan kanskje også virke litt støtende på naboene med tanke på hentydningen til filmen med de litt innavlede lokale.

Men i Trollveggen er det et pussig eksempel på at navnet var litt for støtende for turistnæringen. Den urepeterte ruta "Död at alla (prektige blonde vikinger) finner du ikke igjen på turistinformasjonsplakaten ved parkeringen under Trollveggen. Husker jeg ikke helt feil, så heter den der Katedralen, eller noe lignende.

Uansett, det er en grunn til at dette tagges og arkiveres under "klatrekuriosa". Der hører den hjemme. Og takk til 8A.nu som har lenket til DNs artikler

10 kommentarer:

 1. Sært! Tok en titt på føreren for feltet og bet meg merke i at det ikke var dilettanter, men noen av Sveriges beste og mest markante klatrere som hadde gått rutene. Nå står ikke dommedag til påske som man sier...

  SvarSlett
 2. Vel, om vi ikke har gått i nazifella så er det vel mange av oss som i ettertid kan lure på hva slags massepsykose vi var i da klippene og rutenavnene ble utviklet. Som alle Flåklypa-navnene i Helleren i Jøssingfjord - selv om det er helt uskyldig.

  SvarSlett
 3. Fint å se at du er på hugget om dagen. Bloggen din er jo den beste nyhetskilden hva angår klatring om dagen. Steepstone og norsk klatring er jo helt dødt. Takk.

  Nyhetshungrig...

  SvarSlett
 4. Jada,
  nok av dem som har blitt voksne og angrer på navn de ga rutene i sin ungdom, men er ikke det litt av poenget med ungdommen?

  Alt kan jo ikke hete "bananrisset" og "bokdiederet" heller. Leve anarkistene!!!!

  SvarSlett
 5. Til første kommentar: Takk for rosen. Nå syns jeg Steepstone har gjort en imponerende innsats i mange år, og Norsk Klatring har gjort en fin overgang til å tenke digitalt. De var ute klokka to i natt med Magnus sin 9a-bestigning så jeg etter at jeg hadde skrevet et innlegg om den samme 12 timer senere. Mer på hugget enn det går det vel ikke an å være

  Til andre kommentar: Forsåvidt, men jeg tror vel kanskje ikke dette er pur ungdom heller. En annen sak er jo at det finnes et solid spillerom for rutenavn mellom Bananrisset og Zyklon B.

  SvarSlett
 6. Man kan gott vara upprörd över namnen, även om man nog sett värre namn runtomkring i Sverige... Nåja, det mer upprörande är hur lokalpolitiker i kommunen utan att blinka väljer att kräva att TRYCKFRIHETEN skall beskäras, genom att hota svenska klättrare KEOLLEKTIVT med accessförbud, helt i strid med svensk ALLEMANSRÄTT. Tre grova demokratiska övertramp som finns nedtecknade i en pressrelease från en socialdemokratisk politiker. Ser hon inte själv hur vidrigt hennes tillvägagångssätt är? Brutalt översitteri! Naturligtvis är detta inte ett försvar för dåliga lednamn. Men vad som är bra eller dålig humor, eller vad som är kränkande, skall definitivt inte bestämmas av politiker. Och de får definitivt inte bestraffa klättrare kollektivt för enstaka klättrares dumheter. Det får finnas gränser.

  SvarSlett
 7. Tja, så er det jo en solid misforståelse å kalle det "nazinavn". Jeg tipper at litt googlestatistikk viser at nazister ofte er holocaustfornektere. Antagelig er det første navnet som startet trenden på feltet et(mislykket) forsøk til poetisk metafor for den dødsangst som rammer den som prøver seg på disse hypersejfe tett boltede rutene.

  SvarSlett
 8. Til første svenske: høres riktig ut.
  Til andre svenske, eller min kjære venn Jappe. Det er ihvertfall navn knyttes til nazismen. Ellers er det jo en spenstig påstand at manglende vilje til å gå på litt i klatringen kompenseres med å leke tøff i rutenavn. Men du har en egen evne til å gå rett i strupen på bolteklippere som helst vil ha topptau på led, og dette innlegget er ikke noe unntak. Go Jappe, go

  SvarSlett
 9. Kjære venn, Geir Arne, den første "naziruten" som ble gått ser ut til å være "Hitler, kort men jävlig" 6a nat. "Nazirute"? Andre ruter heter Rommel, Tirpitz, ..., Kristallnatten (9m 6c+ 4bb), Blitz, Himmler, ... osv.
  Mine nærmeste assosiasjoner går ikke i retning av nazipropaganda. Navnene er definitivt knyttet til den 2 verdenskrig og spesielt Tyskland, men neppe ideologien nasjonalsosialismen, selv om også det er en assosiasjon. Man kan si mye om navnene, smaksløse, fantasiløse, ... , banalisering av forintelsen osv. Men nazi? Om et rutenavn skal ha en poetisk eller mer påtaglig assosiasjon med ruten så faller disse rutenavnene langt fra naziideologien.
  Det var egentlig ikke min mening å angripe sportklatrerne for å ha et fortrengt machokompleks som tar seg uttrykk i "tøffe" rutenavn. Jeg er selv like redd på bolter som på kiler og ønsker at jeg var tøffere (hva nå det har med saken å gjøre).

  SvarSlett