tirsdag 10. august 2010

"Supermann" med ny frirute på Blåmannen i Tromsø

Hansjörg Auer og Mye Mayr har gått en ny frirute på Blåmannens nordvegg utenfor Tromsø. Auer skriver på sin hjemmeside at ruten "Tingeling" er en kombinasjon av Bongo Bar og Atlantis, med noen nye taulengder. Graden er satt til 8+, men ifølge hjemmesiden til Auer var det for mye regn til at ruten ble gått i et sammenhengende støt. Jeg tar den med på bloggen siden jeg ikke ser at den er omtalte i norske klatremedier, ut over ntks rutedatabase (anbefales spesielt for Tromsø/Kvaløya).
Auer regnes for å være en av de beste storveggsklatrerne nå. Han repeterte for et par år siden kjapt og greit friuta Arcandria, som med sin grad 9-/9 gir noe av den jevnt vanskeligste og fineste storveggsklatringen i Norge. Den ble gått i 2005 av Didier Berthod og Giovanni Quinci. Ved siden av en rute på Kjerag, gått av to spanske klatrere, er dette den vanskeligste friklatretaulengden på en norsk storvegg.
Dette er den fjerde friruten i den bratte og rene granittveggen.
Atlantis var den første friruten på denne nesten 500 meter loddrette nordveggen på Kvaløya utenfor Oslo. Den ble gått i fri (grad (8) av Per Hustad og Johan Nilsson i 1990.
Ruten Ultima Thule ble også gått i fri (grad 8) av Bjørn-Eivind Årtun og Oscar Alexsandersson for to år siden.

9 kommentarer:

 1. Det hadde nok blitt oppstandelse om Kvaløya lå utenfor Tigerstaden...

  SvarSlett
 2. Tror ikke de selv mente de gikk Arctandria "kjapt og greit", men sa snarere at de mente cruxtaulengden føltes som nærmere 8b, eller endog 8b+. Det må også sies at de klatrer i usedvanlig god stil. På Arctandria ble alle taulengdene fulgt uten heng av andremann. Da andremann falt på den dårlig sikrete 9- traversen, klatret han tilbake igjen, for å kunne gå taulengden uten fall.

  Kudos!

  SvarSlett
 3. Ser også at Atlantis står som 8 på NTK-sidene, men du har kanskje vært der og nedgradert?

  SvarSlett
 4. Førstebestigerne brukte pre-plasserte sikringer på noen av taulengdene så vidt jeg kan skjønne, derav oppgraderingen til 8b.

  Link: http://www.planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=35744#

  SvarSlett
 5. Opps, hva graden på Atlantis har du selvsagt rett. Jeg har alltid hørt om den som en åtter, men må ha blingset da jeg så på rutebeskrivelsen for jeg stusset også da jeg la inn den litt lave graden men tenkte at det var vel noen hardinger i Tromsø som hadde strammet det litt til. Er rettet opp. Har dessverre ikke gått den, var på hytta ved Baugen og måtte velge mellom et forsøk i halvdårlig vær eller rekke et bryllup (ikke mitt eget). Valgte å rekke bryllupet, og har kanskje angret siden de ble skilt ganske raskt etterpå.
  Hva repetisjonen av Arcandria gjaldt, så var den litt kjappe og greie beskrivelsen en hentydning til at de klatret imponerende raskt når de først gikk ruta i ett støt.

  SvarSlett
 6. Vet ikke om Tromsoklatring.no teller som klatremedia, men Tingeling ble ihvertfall nevnt der i tillegg til ntk.no.

  SvarSlett
 7. Jeg var ikke oppmerksom på den fine klubbsiden til Tromsø KK før du omtaler den her, og ser at den er nevnt på forumsiden med henvisning til ntk.no. I denne sammenheng var omtalen ment på den solide omtalen i utlandet og at den ikke var fanget opp i særlig grad her.

  SvarSlett
 8. Forresten så heter han kompisen Much Mayr. Ser at også bladet "Klatring" nå har oppført det feil.

  SvarSlett
 9. Takk både Geir Arne Bore og anonym for info på en viktig bestigning. Navnet er nå rettet.

  vh Arve, Klatring

  SvarSlett