onsdag 23. februar 2011

Tenk å vokse opp med slike vegger

Jeg må innrømme at jeg nesten får litt hjemlengsel til Stavanger når jeg ser hva slags innevegg som er bygd i byen. Til helgen er det norgescup, en passende knagg å utøse litt misunnelse på.

(Selvsagt skal inneveggene bare vurderes i kombinasjon med de flotte klippene sør og øsst for byen, og som på de sjeldne dagene med høytrykk kan klatres på nesten året rundt.)

Klatreanlegget i Arena Sørmarka ville vært Nirvana som tenåringsklatrer i Stavanger for 25 år siden. Min gamle klatrevenn fra de dagene, Bernt Ove Reinertsen, er sjefen for det som må være et av de beste klatreanleggene i Norge med opptil 17 meter høye vegger. Til våren blir det også nordisk mesterskap der. Og byen har allerede et par helt OK innendørsanlegg.

Kontrasten er enorm til min oppvekst hvor den eneste innendørsveggen bortsett fra min private mursteinstravers ved peisen var tretakene på betongveggen på garasjen tii ambulansen som vi hadde i hjelpekorpset.

Samtidig må jo dette vurderes mot fordelen av å vokse opp på en tid i Stavanger hvor jeg kunne reise ut den første helgen som 16 åring og bli med på førstebestigning i Maudal med Håkon Hansen, og hvor de fleste linjene på Dale og andre fine klipper fremdeles kunne førstebestiges (hvis jeg hadde vært god nok). Så det er fordeler og ulemper med alt.

Kontrasten er dessverre også enorm fra min oppvekstby Stavanger, og de tre klatreveggene som er der, og min hjemby Drammen når det gjelder innendørsklatring. For klatrevegggodene er svært ujevnt fordelt landet over. I Drammen er det en hyggelig liten buldrevegg for klatreklubben, og en svært kort og dårlig vedlikeholdt vegg som knapt er brukbar i St. Hallvardshallen. Og min superlille "woody" i kjelleren. Slik sett er vel Drammen største byen i Norge uten noen egen klatrevegg å snakke om, mens det er langt mindre byer som har superbra klatrevegger.

Det blir istedet en 20 minutters biltur til Holmen-veggen i Asker når barna vil tauklatre, eller en tur til de to veldig bra klatreanleggene i Oslo hvis det blir mulighet for det. Men det gjør det ikke akkurat lett å skape interesse for klatring i en av norges større byer.

Kontrasten til min lille fødeby Moldes sitt storveise anlegg er påtakelig. Det er sikkert mange årsaker til slike forskjeller, så jeg skal ikke gå inn på dem. Men jeg har en datter som lurer på hvorfor det er nødvendig å bygge den sjette brua over Drammenselva istedet for å bygge en klatrevegg, eller hvorfor ikke det utrolig flotte badet kunne vært 49,5 meter istedet for 50 meter slik at man kunne bygd en klatrevegg for pengene spart på det. Jeg skal ikke ta stilling til det. Klatring er en mikrosport, og skal ikke settes opp mot andre formål. Men litt misunnelig må det lov å være på min oppvekstby Stavanger sine innendørsmuligheter.

5 kommentarer:

 1. Dessverre er det flere store byer som mangler en ordentlig klatrevegg. I Trondheim var klatreveggen Dragwall på Dragvoll idrettssenter lenge den eneste ordentlige veggen før den fikk selskap av et par kommersielle småvegger, som nå er henholdsvis revet og skal rives. Da sitter vi igjen tilbake med Dragwall som eneste alternativ for innendørs tauklatring, og der må man være student eller ha tilknytning til NTNU for å slippe inn.

  Heldigvis er en veldig skikkelig buldrevegg under oppføring i disse dager takket være ildsjeler som har tatt saken i egne hender. Det blir det første virkelige treningssenter for ikke-studerende, aktive klatrere i Trondheim. På tide i 2011.

  SvarSlett
 2. Jeg ser poenget, og det er vel fremdeles gamle gode I-bygget som er den viktigste treningsarenaen for sterke trøndere. Og det er jo ikke store greiene. Så et buldresenter høres bra ut, selv om jeg tror tauvegg er avgjørende for å få med mange fra den unge generasjonen.
  Slik sett henger jo Trondheim langt etter de andre storbyene.
  Men dere har nå en vegg da, slik det også er i Kristiansand, Fredrikstad, Bærum, Tromsø - mens Sandnes ved siden av Drammen er blant de ti største uten vegg å snakke om.

  SvarSlett
 3. Trondheim burde absolutt hatt en tauvegg av konkurranseformat. Byen har noen av Norges for tiden beste konkurranseklatrere, men å konkurrere på hjemmebane kan de foreløpig bare drømme om. Og selv om de nå får bedre treningsforhold, så blir nok ikke rekrutteringen den beste - som du er inne på.

  Forøvrig er det vel en definisjonssak om Sandnes er uten vegg, all den tid Sørmarka Arena er et resultat av samarbeid mellom kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg.

  SvarSlett
 4. Vanskelig å si seg uenig med konklusjonen din. Jeg viste ikke at Sørmarka var et så bredt interkommunalt samarbeid i rene IVAR-ånden. Uansett er det bare ti minutter å kjøre fra Sandnes til Sørmarka.

  SvarSlett
 5. Hei, har du noen detaljer på hvor dere var i Maudal?
  mvh steinar hustoft

  SvarSlett