tirsdag 15. februar 2011

Thomas Meling går nordpilaren på Fitzroy i Patagonia

Thomas Meling klatret sammen med svenske Magnus Eriksson sist uke nordpilaren på Fitzroy via ”Mate, Porro y todo lo demas”, og fulgte Cassarotto-ruta til toppen av det høyeste fjellet i Patagonia.
Ruta opp til toppen av pilaren ble gått av Trym Sæland og Ole Lied, men de klatret ikke de siste par hundre meterne til toppen fra der pilar-ruta slutter. Ruta er omtrent 1200 meter høy.

Dermed har enda en norsk alpinist markert seg med en vanskelig bestigning i Patagonia. Det er morsomt at listen over solide norske alpinprestasjoner og alpinister øker år for år.

De to har aldri klatret noe av tilsvarende seriøsitet. De klatret Ultima Thule på Blåmannens nordvegg i sommer, men ikke i fri. 28 år gamle Meling har tidligere klatret The Nose og Half Dome i Yosemite og sydveggen på Storen vinterstid i 2008 (en lang og bratt alpinrute). Han har også bolteklatret grad 9-.

Fitzroy fikk sin første norske bestigning på 70-tallet av Marius Morstad, som gjorde en tidlig og imponerende bestigning av isrenneruta Supercanaleta. Den ruta er også gått av Bjørn-Eivind Årtun under sitt solide raid av flotte ruter for litt over to år siden. Trym Sæland og Nils Nielsen gikk også den samme ruten etter det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar