tirsdag 8. februar 2011

Video av beste kvinneklatrer - laget av en ganske sterk journalist

Tina Johnsen Hafsaas er intervjuet og filmet VGNett, eller VGTV som de også kaller seg. Fint intervju hvor Tina cruiser opp og ned Vulkan-veggen i Oslo.
Men siden denne bloggen skal utfylle og fordybe det som står om klatring ellers, så gjenstår det bare å legge til at journalisten Øystein Jarlsbo selv er en svært habil klatrer gjennom mange år. Den tidligere landslagsspilleren i hockey har også gått vanskelige klipperuter.

Når jeg først er på klatrekuriosa-baggen, så er han ikke alene om å kunne klatre av journalister.
VG alene har solid klatrekampetanse på ulike områder.
Journalist Linn Kathrine Yttervik har både klatret grad 8 og prøvd seg på 8000 meters toppen Cho Oyu, en sprek kombinasjon. Og den prisbelønte fotografen Harald Henden har også klatrebakgrunn fra Bergen og Himalaya. Blant annet var han med på et forsøk på Broad peak i 1987, en tur ledet av nåværende NTK-leder Ragnhild Amundsen.

I kombinasjonen av Himalaya og journalister/skribenter er det forøvrig vanskelig å slå Jon Gangdal, som er den nordmann som har flest 8000-meter bestigninger. Han har en lang journalistkarriere, blant annet i Drammens Tidende som jeg er redaktør for nå, Dagbladet, TV2 og mange andre steder. Nå er han forfatter og rådgiver.

Ellers har Lars Gilberg i Vårt Land markert seg som en svært solid klatrer og journalist, med flere bestigninger i Thailand opp til grad 8a (9-).

I Romsdals Budstikke har Iver Gjelsteinli vært journalist med en laaang klatrekarriere. Og rundt om i redaksjonene finnes det mange flere selvsagt, men det var bare noen som falt ned på tastaturet mens jeg likevel skrev et tulleblogginnlegg siden det var gått en uke siden sist.

4 kommentarer:

  1. Jeg tror du husker feil ang H.Henden. Han var med på Broad Peak i -87, men ikke på Latok i -86.

    SvarSlett
  2. Takk. Ren glipp. Skulle sjekke det, for jeg husket ikke helt. Skjønner ikke hva jeg tenkte på at det ble publisert uten en sjekk.

    SvarSlett
  3. Blir litt feil å sammenligne thai-8a med norsk 9- eller? Ferdihetsnivået som kreves av en klatrer for å gå 8a i tahiland tilsier at samme person ikke ville være i stand til gå hardere enn 8/8+ i Norge. Selvfølgelig med noen få unntak, overgradering foregår som kjent her til lands også...

    SvarSlett
  4. Det er forskjeller på vanskelighetsgradene rundt i Norge og i verden, som du selv skriver. Det er dette som for fleip har skapt begrepet Persereiser. Men jeg syns slike millimeterjusteringer ikke er så veldig interessant i den store sammenheng. Jeg har heller ikke klatret i Thailand, og har ikke noe behov for å nedgradere ruter jeg ikke har klatret selv. Nå skal det sies at Lars, som er den som står nevnt på den graden, også har gått rutert gradert 8a+ i Thailand. Så mitt poeng med å nevne han som en hardtklatrende journalist står ved lag.

    SvarSlett