onsdag 16. februar 2011

Ny norsk vinterbestigning av Eigers nordvegg

Nils Nielsen og Ole Kristian Nytrøen har nylig gått nordveggen på Eiger i Sveits.
Det er en fin bestigning for å få fram spennende nye alpinister i Norge.

Nielsen har hatt et sterkt alpinår med bestigning av nordveggen på Grande Jorasses med ruta MacIntyre/Colson i oktober sammen med Steinar Grynning og den slovenske ruten på sommeren året før, og har klatret nordveggen på Les Droites. Begge de to ligger ved Chamonix, og alle tre er blant de klassiske nordveggene i Alpene.

Sammen med Halvor Dannevig gjorde han også en førstebestigning opp Phari Lapcha (6019m) i Nepal for et par-tre år siden.

Han har også klatret Supercanaleta på Fitzroy sammen med Trym Sæland og et par andre ruter i Patagonia. Samt Vettisfossen med Bjørn-Eivind Årtun. Han er en av den nye generasjonen klatret som er guide og klatret alpint på et høyt nivå, og har et aktivitetsnivå som ut fra bloggen er svært imponerende.

Det er ikke meningen å utelate Nytrøen fra omtalen. Han har også gjort stilige turer de siste årene med Nordpilaren på Vågekallen, Vettisfossen og Tågbekken med Steinar Grynning. Han hadde et forsøk på en Nepal-topp i høst med Dannevig. Nå er han i Chamonix i vinter, og det blir spennende å se hva det kan føre til.

Det er andre norske vinterbestigning og tredje totalt av nordveggen på Eiger.
Den ble først gått av Bjørn Myrer Lund og Finn Dæhlie i en episk bestigning på tidlig 80-tall, fint dokumentert i Norsk Fjellsport 1983 for alle som ble tenåringer med den på nattbordet. Veggen ble gått av Trym Sæland og Morten Diesen på 90-tallet, men ellers tror jeg ikke den har så mange norske bestigninger. Siden Nytrøen er fra Hedemark, i likhet med Dæhlie, så er det i funfact-kategorien litt kuriøst at to av fem bestigninger er gjort fra et av de minst alpine fylkene.

Nielsen er med denne turen dermed den ved siden av Trym som har gått to av de tre store nordveggene i alpene (Matterhorn regnes som den tredje). Trym klatret MacIntyre/Colton sammen med sin gamle barndomsnabo meg i februar 1998 (så fikk jeg nevnt meg selv, alltid kjekt).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar