lørdag 5. november 2011

Prekestolen topper listen over naturlige underverker

Ihvertfall den listen som CNN har laget over de femti mest imponerende naturfenomenene.

Som utflytta rogalending er jo det litt morsomt. Som klatremål er det i beste fall obskurt, siden det ikke er klatret noe særlig på selve Prekestolen, og det uansett ikke er så langt med det bratte ned til en svær ur og grapsestein. Avdøde Rolf Bae (som omkom på K2 for de med dårlig hukommelse) har klatret en noe spesiell rute som snirkler seg opp veggen, men den dukker opp litt bortenfor selve prekestolen.

Ellers verserer det litt ulike historier om hva som er gjort av klatreforsøk på selve stolen, så jeg er åpen for kommentarinnspill om det. Alltid bra med litt klatrekuriosa.

Da er Kjerag mer å spare på, noen mil lengre inn Lysefjorden. Men det er en annen historie.

5 kommentarer:

 1. Kuriosa om prekestolen. Morten Diesen og Sverre B. Dahl ble flydd med helikopter inn til prekestolen med drill, tau og det som de trang for litt action filming en gang på midten av 90 tallet. Tror det var i anledning en svært påkostet Aker reklame. De rigget et par bolter på det veslige hjørnet på stolen (de står der ennå), og Sverre sikret Morten mens han "klatret" på topptau langs hjørnet (iført tights og Boreal Laser sko) mens helikopteret og mannskap gjorde sitt for å filme fra alskens posisjoner i luftrommet uti fjorden. Med "klatret" mener jeg at Morten stort sett hang i selen. For å sitere Morten selv, "å bare etablere på takene føltes som ni minus". Morten har råtapen på vhs, bra underholdning.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Står boltene fortsatt der? Rart at ingen har kommentert dem, det er jo tross alt snart tjue år siden de ble satt.

  De har blitt benyttet til to formål:

  1. 1993 - Å sikre klatring på fremsiden og vestsiden i forbindelse med en reklamefilm. Jeg ble etterpå flydd til Folgefonna for å traversere en egg i Rosendalsalpene.

  2. 1993 - Å henge opp et banner der det sto "nei til heis" i forbindelse med at det forelå seriøse planer om cruisebåthavn under Prekestolen samt heissjakt. En innvendig heis skulle bringe opp turister samt handicappede som ellers ikke hadde mulighet til å komme seg dit.

  SvarSlett
 4. Takk Morten, tok bort en kommentar fra meg som var litt kjapp i avtrekkeren. Men jeg må innrømme at jeg er litt skeptisk til å bolte med reklameformål på et såpass synlig sted. Men kampanje i forhold til heisen er jo et edelt formål da, så det går vel opp i opp. Vi har ihvertfall oppklart mysteriet.

  SvarSlett
 5. Ja, det går vel kanskje opp i opp? En edel mot en uedel gjerning.. Og: etikken har vel forlatt Prekestolen for lengst?

  SvarSlett