lørdag 5. november 2011

Overlegne vinnere av Buldre-NM

Magnus Midtbø og Maria Davies Sandbu var helt overlegne vinnere av lørdagens NM i buldring i Trondheim, og fikk fortjent kongepokalen som for første gang ble utdelt i buldring. Magnus måtte reklatre en bulder han flashet og for sikkerhets skyld tok to enarmspull-ups på topptaket for å glede tilskuerne. Dommeren mente at begge hendene skulle på topptaket.

Den samme diskutable dommeravgjørelsen holdt også på å koste Jarle Risa andreplassen. For han markerte tydelig topptaket, vinket til publikum og hadde full kontroll på sin imponerende onsight av et bulder som bare tre av klatrerne gikk. Men han klarte seg akkurat foran John Henry Nilssen, som tok tredjeplassen. Slik han også gjorde det i NM i sportsklatring. Imponerende av Risa, som ikke akkurat har slitt ned deltakerlistene på konkurranser de siste årene, og som jeg tror var med på sitt første NM for omlag 15 år siden da det som en av de første gangene ble arrangert i Bergen.

På kvinnesiden var det helt åpenbare klasseforskjeller, selv om svenskebesøket Malin Holmberg og sterke Caroline Vik Løftingsmo (fra Oslo, men nå i Tromsø) klatret bra på de fleste av bulderne. Men Maria var helt suveren. Bak disse tre var det så store forskjeller i teknikk, styrke og kroppsstyrke at det til tider var to konkurranser. Men som sagt i forrige blogg, så mangler de tre supersterke buldrerne som kunne bydd Maria på konkurranse på hennes hjemmebane.

Andre vinnere:
Livestram fra konkurransen fra Student-TV. Imponerende gjennomføring med to kameraer og solid kvalitet. Og ifølge speaker var det 400 som fulgte sendingen.
Arrangørene: Prikkfritt, så det ihvertfall ut på avstand.
Ruteskruerne. Dette så variert og fint ut. Nivået var så ujevnt at det var krevende, og de to vinnerne gikk i praksis alt i første.
Wild-card finalen:
Martine Limstrand fra Bodø er 14 år, og må være en av de yngre i en slik seniorfinale. Men hun vinner mye i den yngste juniorklassen, og virker som et spennende talent.
Jan-Fredrik Prytz kom som en overraskelse til finalen siden det er lenge siden han klatret aktivt, og skjøv supersterke buldrere ut av finalen. En hyggelig gest til andre som kanskje lurer på om man skal prøve seg igjen.3 kommentarer:

  1. Litt teoretisk å spørre om dette nå, men uten de diskutable dommeravgjørelsene som du nevner, ville Jarle eller Magnus stått igjen som vinner til slutt? Fikk ikke med meg alt i finalen, og jeg er usikker på reglene. Trodde antall topp og deretter antall forsøk på topp teller før kvalik-resultatene, og da ville vel Jarle og Magnus stått skremmende likt - eller hadde faktisk Jarle vært foran Magnus?

    SvarSlett
  2. Nei, det var aldri noen tvil om seieren. Magnus var alene om å toppe alle bulderne, inkludert kvalikken. Og han gjorde det i første. Men det var svært jevnt mellom 2. og 3. plassen, slik jeg så det. Hadde John Henry satt catchen på siste problemet litt før, slik han nesten gjorde, så ville det snudd rekkefølgen. Og da ville dommeravgjørelsen i et tidligere problem spilt inn.

    SvarSlett
  3. Usikker på dette. Finale teller før kvalik. Og antall forsøk i finale teller før kvalik. Ser man på resultatlista og legger til en topp på Jarle (for han klarte vel aldri å gjenta den han ble fradømt?), så ville både han og Magnus hatt fire topp. Men jeg er usikker på hva antall forsøk da ville ha vært på de to. Jeg tror det ville vært svært jevnt. Men det er, som sagt, bare et akademisk spørsmål nå i etterkant.

    SvarSlett