søndag 20. mai 2012

Første norske fribestigning av El Capitan, Yosemite

Martin Skaar Olslund og Thomas Meling har friklatret den mest kjente storveggen i verden. De to klatret Freerider-ruten på fire dager, skriver Thomas på Facebook. Veggen er over 900 meter høy og med krevende klatring opp til grad 8+ eller 8/8+ hele veien. De to gikk i gang med ruta rett etter at de kom til Yosemite.

Ruten ble klatret i vanlig norsk stil, det som på pent heter Team fri, hvor alle taulengdene er ledet i fri og hvor bestigerne kan veksle på å klatre først.

De to er også omtalt på bloggen El Cap report, men jeg tror ikke den ivrige telelinsefotografen fikk et bilde av dem.

Freerider er den minst vanskelige av frirutene på El Capitan, og er en friklatringsvariant av Salathe wall som unngår de aller vanskeligste partiene på den ruten. Den er forsøkt friklatret før av Klaus Øiseth, og sikkert også flere andre, men jeg tror ingen taulag har ledet alle de over 30 taulengdene. Men jeg kjenner ikke til noen norske fribestigninger av veggen, men er selvsagt alltid åpen for innspill hvis jeg ikke kjenner til noen.

Selv om det er blitt gått endel friruter på El Capitan, så er det i sum relativt sett få bestigninger og de er gjort av noen av verdens beste fristorveggsklatrere. Våre svenske venner Petter Restorp og Stefan Wulf har blant annet gjort 11. bestigningen av Golden Gate (grad 9-), Stefans første flertaulengdersrute. De har også klatret Freerider høsten 2009, og forsøkt to andre harde ruter.

Her er Petters blogginnlegg om et hardt og godt støt på en annen vanskelig rute på veggen, El Corazon, som viser litt av slitet involvert med å friklatre en storvegg når man begynner på bunn og klatrer til topps. Det er langt mer slitsomt og tidkrevende enn de som går rutene etter å ha øvd den inn i det brede og vide, slike mange bestigninger er gjort.

Her er en oversikt over fribestigninger på veggen, for spesielt interesserte.

Forøvrig ble det noen dager tidligere også en norsk dagsbestigning på El Cap mest kjente rute The Nose. Steinar Grynning klatret veggen sammen med danske Jona Jakoben, og lagde en fin beskrivelse til den gode bloggen Alpinist.no. Dette er gjort av norske klatrere før, men jeg har ikke noen oversikt over hvem og når. The Nose er den vanligste ruten på veggen, og den som er klatret raskest på grunn av alt det faste utstyret som gjør det mulig å klatre raskt teknisk, hvor man drar seg opp utstyret som står fast eller som legges i rissene.

Her er et bilde av de to på The Nose, fanget opp av El Cap Report, som er en stilig blogg av en fotograf som tar bilder med solid telelinse fra bakken og ellers følger godt med.

1 kommentar: