onsdag 27. juni 2012

Oppdatert: Adam Ondra førstebestiger 8c+ i Bohuslän

Verdens beste klatrer Adam Ondra har ifølge 8a.nu idag førstebesteget en 8c+ i Granittgrotten i Bohuslän. Ruten er direkteuttoppingen av en 7c-rute, hvis jeg ikke ser helt feil, som ligger i overhenget i venstre kant av veggen, og ikke midt i den store granittgrotten som dessverre var preget av mye regn og var våt, skriver 8a.nu. Der går det et 9a-prosjekt. Foreløpig er det ikke noen flere detaljer, men det er sannsynligvis en forlengelse til toppen av en rute gradert 8c tidligere som går gjennom den store granitthulen som er blitt et sportsklatrefelt med mange harde og bratte ruter ikke så langt fra det kjente klatrefeltet Hallinden.
Ondra går dermed den femte ruten av denne graden i Norden, etter Said Belhais Captein Haddock i Granittgrotten og de to rutene i Flatanger, ifjor høst og en på samlingen nå i helgen. Det er også en 8c+ i Finland, som står beskrevet i kommentarfeltet. Ondra skal forøvrig videre på tur til Flatanger og visstnok andre klipper i Norge i ukene framover.
Den unge tsjekkeren Ondra regnes som verdens beste sportsklatrer og har gått de fleste av de hardeste rutene i verden på kort tid og også gått 8c+ i første forsøk.

5 kommentarer:

 1. Tomasz Ratajczak28. juni 2012 kl. 14:05

  Räknas inte Saids Captain Haddock som en 8c+ i Norge :)

  SvarSlett
 2. Seff. Har endret, glemte den i forbifarten.

  SvarSlett
 3. Regnes ikke Finnland med i Norden? :)

  Tenker på Tomi Nytorps Syncro, 8c+.
  Opprinnelig gradert 8c av Nytorp, men repetitørene Christian Bindhammer og Anthony Gullsten mente 8c+.

  SvarSlett
 4. Noen som vet hvilke andre klipper Ondra skal besøke? Og om det fins fine, harde (tenker da så hardt som fransk grad 9), åpne prosjekter f. eks. i Østlandsområdet?

  SvarSlett
 5. Sjefens Fraulein er sikker 8c+ den også.

  SvarSlett