torsdag 9. oktober 2014

Hulken og Hilde Bjørgaas, grad 8 på egne sikringer i tynn luft

Oskar Alexandersson og Hilde Bjørgaas har klatret en av de fineste og hardeste rutene i de høye Sierra-fjellene i California. Ruten The Venturi Effect ligger på klippen The Incredible Hulk, og ga naturlig sikret klatring opp til grad 8 i 3700 meters høyde. Ifølge meldingene fra Hilde så er det tre taulengder fra 8- til 8 (selv om amerikanerne også opererer med graden 8/8+ på ruta) på den totalt 12 taulengder lange ruta.

Mens svenske Oskar har gått mange harde ruter på egne sikringer i flere år, så har norsk/gøteborske Hilde virkelig tatt steget noen hakk opp det siste halvåret med blant annet bestigning av Kristi Brud (grad 8+) i Bohus og en kjapp bestigning av Ibens Bok (grad 8) på Ulorna i forbindelse med jenteklatresamlingen for snart to uker siden, hvor hun også instruerte.

Oskar har også støtet bra på storveggsruter før, men ikke opp slike grader og ikke minst slike høyder. Hvilepuls på 120, skriver han på facebook.

Ruta ble gått for ti år siden av legenden Peter Croft, som det siste tiåret har forlatt Yosemite og heller utviklet harde og lange ruter i Sierra Nevada.

Her er en video fra ruta forresten, med Croft og Lisa Rands.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar