onsdag 15. oktober 2014

Ny 8+ på egne sikringer i Lier

Oslo-området har fått en ny storrute på egne sikringer. Øystein Krydsby Johnsen har gått Powernap på Askfjell. 32 meter klatring grad 8+ på den tekniske ruta Insomnia opp dobbeltrissene på den store klippen en kilometer til høyre for den mer klatrede Bergflødt. Ruta ligger like ved Vandrefalken, grad 9-, som Bjørn-Eivind Årtun gikk i 2011.

Johnsen forteller også at han har fjernet borebolten som var på ruta.
Øystein har gått hauger av harde ruter, blant annet to førstebestigninger av grad 9- på Häller i Bohuslän på naturlige sikringer.

Dermed seiler Askfjell opp som en av de ytterst få klippene på Østlandet for eventyrklatring på naturlige sikringer. Flere andre ruter er også gått på klippen opp til grad 7, som alle ser spennende ut med tanke på at dette er en stor vegg som krever litt guts for å bli besteget. Det er visstnok også en 7+ rute i den tidligere tekniske ruten til høyre for den nye frilinjen, men jeg tar gjerne imot tips på hvem som har gått den.

Det er også plass til flere nye linjer på denne store klippen, som er lettest å nå fra parkeringsplass opp mot Eiksetra en kilometer nord for klippen.

Og med 8+ ruta Kvinner og barn først-ruta på naboklippen Bergflødt er nesten alle de harde kilerutene rundt Oslo plassert på et lite område i Lier, samt på Rolvsøy ved Fredrikstad. Kanskje på tide å borre litt mindre og støte litt mer også på andre klipper.

2 kommentarer:

 1. Det er en flott klippe, krever litt rensing men det er absolutt potensiale for mer hard klatring der ute, og enklere alternativer finnes også som er ugått.
  jeg pusser nå to selvstendige linjer fra bakken opp mot taulengden Øystein nå har gått. Antagelig på 7 tallet. Når det gjelder "gang på gang" den selvstendige linjen fra bakken og igjennom det store diederet til høyre for taulengden Øystein nå har gått, ble den meldt inn til DKK som fribesteget, for tre fire år siden, av klatrere ukjent for meg, med navn som hørtes veldig øst europeiske ut. De antok grad 7. Jeg har vært litt på askfjell de siste to årene, og når jeg kom dit første gang var det så store mengder mose og jord på ruta gang på gang, at en fri bestigning virker nesten merkelig, Øystein mente diederet kunne holde grad 7 + etter en del pussing, så at de har satt i det i syv når det var så gjengrodd gjør at det er noe som skurrer litt. Men uansett er det nå en fin frirute, med taulengder som jeg anslår til : 6+, 7+, og 6, særlig flott klatring i det store diederet.

  SvarSlett
 2. oppdatert info, fra UKClimbing :
  F.F.A Piotr Rajski, Lukasz Nowosad. 30/Sep/2012
  link :http://www.ukclimbing.com/logbook/c.php?i=236773

  SvarSlett