lørdag 25. oktober 2014

To tette dueller i Norgescupen

Yngre junior jenter og eldre junior gutter var de strammeste klassene med reell konkurranse i norgescupen som Orkla fjellsportklubb arrangerte i den nye og store Orkangerhallen, som nok er en av landets største. For de andre klassene var det bare en opplagt favoritt, og for seniorene deltok knapt de vanlige og beste konkurranseutøverne.

Her er resultatene

I herreklassen gjorde ikke fraværet av de vanlige konkurranseklatrerne det til noen ren walkover for Endre Sandø Evensen fra Bergen. Selv om han tilslutt vant , så måtte han kjempe i kvalikk og finale mot solide 8b+ klatrere fra Trondheim som Andreas Klarström på tredje og Einar Sulheim, som ble nummer to. Selv om de har vært lite med i konkurranse, så stiller de med sterke Flatanger og Hell-bestigninger opp til 8b+ i høst. 

Kvinneklassen hadde ingen vanlige konkurranseutøvere, men den franske journaliststudenten Anais George-Molland fra Alberville slo Laurla Gürtler, som heller ikke høres ut som om hun vokste opp i en trønderbygd. 

Eldre junior gutter hadde som vanlig en liten håndfull seierskandidater. Som flere ganger før var det Jon Pål Hamre fra Trondheim som vant, men bare på bedre kvalikk enn Rolf-Martin Bjørngaard fra Sunnmøre Klatreklubb. Brage Birkelund Olsen fra Tromsø fulgte noen flytt bak. Denne klassen er svært jevn og svært aktiv, og det er bra. Det er vanskelig å se hvem av den som eventuelt vil være med å prege norsk klatring framover, om noen av dem, men det er kanskje den jevneste og største juniorklassen i den aldersgruppen så lenge jeg kan huske. (Men jeg savner at kanskje noen av dem klinker litt mer til, enten på utendørsruter eller noe mer frisk klatring). 

Yngre junior jenter er på samme tid den største, beste og jevneste gruppen som har konkurrert på jentesiden. Nesten hele finalefeltet toppet begge kvalikkrutene, hvilket både viser at det er en jevnt god gruppe og at ruteskruerne enda en gang - og dette må snart irritere vettet av finaledeltaker  - undervurderer jentene og skrur for lette og lite bratte ruter for godt trente jenter. Når man har reist halve Norge, så kan det ikke være gøy å få en kvalikk like inspirerende som en middels oppvarmingsøkt slik det så ut på det jeg tilfeldigvis fulte på streamen. 

Finalen skilte langt bedre, selv om det som vanlig ble en duell mellom Lisa-Marie Kvandahl fra Oslo KK og Bergljot Jullumstrø Hansen fra Trondheim, som Bergljot vant med et halvt flytts margin. 

Eldre junior jenter må ha vært en relativt enkel affære for Sunniva Eik Haave når hennes vanlige duellpartner Limstrand ikke var med i konkurransen. 

På samme vis ble yngre junior herrer også en relativ klar seier til Leo Ketil Bøe fra Bergen, siden hans argeste konkurrent heller ikke kunne være med. 

Alt i alt: Virket som et bra arrangement, svært bra formidlet også eksternt med livedekning og oppdaterte resultater. Juniorene stilte som vanlig solid opp og skapte store konkurranseklasser for det meste. Og det er krevende å dra de beste seniorene på norgescuper, og spesielt når det krever endel reise til litt mindre steder (med store vegger). 
dChambery escalade
dChambery escalade

4 kommentarer:

 1. Hva synes du om kommentatoren denne gangen?

  SvarSlett
 2. Hei. Jeg er ikke enig at kvalik rutene for jenter var for lett skrudd, til tross for at 5 finalister toppet begge rutene. Hun som kom på 3. plass i klassen, toppet ingen av rutene i kvaliken, og tillegg var det kun 1 jente i eldre junior som toppet første kvalik rute som var lik som for yngre junior. Dette viser at nivået er høyt, og at det er små marginer som skiller de beste.

  Et annet forhold vi må tenke på er bredden. Nå er vi svært heldige som har hele 15 jenter med i klassen yngre junior. Og det er også viktig at jentene som ramler utenfor finaleplass får en positiv opplevelse og mestringsfølelse ved å nesten toppe en kvalik rute. Ved å ta vare på denne bredden er jeg sikker på det vil gi gevinst til slutt ved at vi får noen som fortsetter som eldre junior og kanskje senior. Blir opplevelsen svært dårlig er det ikke sikkert at alle stiller til neste Norgescup...

  Men samtidig er er det viktig at de aller beste får utfordring som gjør at de kan fortsatt utvikle seg og bli bedre klatrere.

  PS! Jeg var ikke i tilstede og så arrangementet, så min vurdering er kun ut fra resultatlistene.
  Mulig min vurdering er subjektiv pga jeg far til en jente som dessverre havnet ut for finaleplass, men uansett var hun strålende fornøyd og stiller også neste Norgescup:)

  Bernt Øye

  SvarSlett
 3. Gode poenger Bernt, ser helt klart poenget. Det er vel et ønske om å ha balanse mellom å treffe bredt og å utfordre de beste i den kanskje største klassen og den med mest spredning. Så kanskje bør andre kvalikken dra seg litt til mot toppen. Det var uansett en kommentar mer preget av av de samlede erfaringere på jentesiden slik de er referert fra flere involverte enn nødvendigvis akkurat denne på alle måter fine konkurransen. Virket som om finalene traff bra da, og ingen toppet ut.

  SvarSlett